Spoušť v Koreji. Záplavy a sesuvy si vyžádaly desítky životů

Korea, záplavy

Korea, záplavy Zdroj: CTK/AP

(OBRAZEM) Jižní Koreu zasáhly nejsilnější deště, které země zažila za více než sto let. Kvůli záplavám a sesuvům půdy zahynulo podle agentury Reuters nejméně 53 lidí, další se pohřešují. Téměř 5 tisíc lidí živel připravil o střechu nad hlavou, problémy jsou v dopravě a s dodávkami elektřiny. Škody dosahují stovek milionů dolarů.

Deště nejvíc zasáhly oblast hlavního města a jeho okolí. V Soulu spadlo během úterý a středy přes půl metru srážek, což je podle meteorologů nejvíce od roku 1907 a patnáctkrát více, než je v tuto roční dobu obvyklé. Podle předpovědi by v zemi mělo pršet s přestávkami do pátečního rána.

V korejské metropoli způsobily mohutné deště bleskové povodně. Ty zaplavily některé ulice, podchody a stanice metra. Dopravní chaos prohlubují nefunkční semafory. V některých čtvrtích nefungují ani mobilní telefony, protože voda vyřadila lokální přenašeče signálu.

Korea, záplavyKorea, záplavy | CTK/AP

Problémy způsobují i sesuvy podmáčené půdy. Nejvíc mrtvých způsobily v horském středisku 100 kilometrů východně od Soulu, kde se půda v důsledku dešťů uvolnila a zavalila několik budov včetně tří hotelů - pohřbila 13 lidí.

Jižní Korea, záplavyJižní Korea, záplavy | CTK/AP/Lee Jin-man

V Soulu a v jeho okolí tisíce záchranářů pátrají po lidech, kteří by mohli být stále naživu. Těžká technika odklízí všudypřítomné bahno.

Korea, záplavyKorea, záplavy | CTK/AP

Situaci k tomu komplikují obavy z desítky nášlapných min, které bahno odneslo ze stanoviště protiletecké obrany na hoře v jižním Soulu. Podle jihokorejského ministerstva obrany se je zatím nepodařilo najít.

Korea, záplavyKorea, záplavy | Reuters

Silné deště zasáhly také Severní Koreu, ale tamní média zatím o případných obětech nebo škodách neinformovala. Nepříznivé počasí sužuje i Filipíny. Tropická bouře Nock-Ten, která v zemi řádila od úterý, zabila nejméně 35 lidí a dalších 25 se pohřešuje. Bouře, kterou doprovázejí větry o rychlosti až 120 kilometrů v hodině, se v posledních hodinách pohybuje směrem od Filipín k Číně.