Summit Rusko-KLDR řešil jádro i projekt plynovodu

Kim Čong-il, Severní Korea

Kim Čong-il, Severní Korea Zdroj: reuters

Severní Korea je připravena obnovit letité šestistranné rozhovory o jaderných otázkách bez jakýchkoli předběžných podmínek. Ruskému prezidentovi Dmitriji Medveděvovi to podle agentury RIA Novosti řekl severokorejský komunistický vůdce Kim Čong-il při setkání, které se konalo Ulan-Ude na Sibiři. Mluvilo se ale i o projektu plynovodu přes KLDR do Jižní Koreje.

„Kim Čong-il vyjádřil připravenost vrátit se k šestistranným rozhovorům bez předběžných podmínek a pak během rozhovorů KLDR bude připravena zavést moratorium na výrobu jaderných materiálů a na jaderné zkoušky,“ uvedla mluvčí ruského prezidenta Natalja Timakovová.

Rusko a KLDR se také domluvily vypracovat projekt výstavby plynovodu pro vývoz zemního plynu do Jižní Koreje, řekl pak novinářům k výsledkům schůzky sám Medveděv. „Pokud jde o plynovou spolupráci, výsledky jsou. Dali jsme příkaz k vytvoření speciální komise, která by už určila konkrétní parametry dvoustranné spolupráce pro tranzit plynu přes území KLDR a odpovídající zapojení do projektu Korejské republiky,“ řekl Medveděv.

Pokud je mi známo, KLDR má zájem na realizaci takového třístranného projektu za účasti Ruska a Jižní Koreje, teď jsou na řadě technické podrobnosti, dodal ruský prezident.

Návštěvu Kim Čong-ila provází neobvyklá bezpečnostní opatření

Oba politici jednali nedaleko Ulan-Ude na vojenské základně. Kreml už dopředu avizoval, že jednání se budou týkat dvoustranné spolupráce, a to hlavně v energetice. Kim Čong-il je v Rusku na návštěvě už od konce minulého týdne.

Podle agentur severokorejský vůdce s obnovením šestistranných odzbrojovacích jednání souhlasil výměnou za potravinovou a další pomoc pro svou zbídačenou zemi. Humanitární pomoc už pár dní před dnešní schůzkou přislíbilo jak Rusko, tak Spojené státy.

Kim Čong-il, který stejně jako při všech svých zahraničních cestách i tentokrát přijel do Ruska obrněným vlakem, má být na Sibiři asi týden. Jeho pobyt je zahalen přísným tajemstvím. Po příjezdu zvláštního vlaku na nádraží v Ulan-Ude ohradila objekt ruská policie. Při úterní dvouhodinové vyjížďce jachtou na jezero Bajkal doprovázely plavidlo dva severokorejské strážní čluny.