Tragédie v Alžírsku. Pád vojenského letadla nepřežilo přes dvě stě osob

Iljušin Il-76

Iljušin Il-76 Zdroj: profimedia.cz

V severním Alžírsku se zřítilo vojenské letadlo, podle ministerstva obrany zahynulo 257 lidí, včetně deseti členů posádky. Letoun havaroval ráno krátce po startu z vojenské základny Búfarík, která se nachází asi 35 kilometrů jižně od hlavního města Alžíru. Stroj spadl do pole v neobydlené oblasti. Příčina neštěstí není známa. Z vraku se podle civilní ochrany podařilo zachránit několik zraněných, kteří utrpěli těžké popáleniny.

Alžírský server alg24.net naznačil, že počet mrtvých nemusí být konečný. Napsal, že 257 mrtvých je "bohužel pouze předběžná bilance". Většinu obětí podle oficiálního prohlášení armády tvoří vojáci a jejich rodinní příslušníci.

Letoun typu Iljušin Il-76 podle agentury Reuters mířil do Tindúfu na jihu země, kde se nachází mnoho uprchlických táborů, které vznikly v důsledku dlouholetého územního sporu o Západní Saharu. Mezi oběťmi neštěstí je podle alžírské vládní strany Fronta národního osvobození (FLN) 26 členů Fronty Polisario, která s pomocí Alžírska usiluje o nezávislost Západní Sahary. Tato bývalá španělská kolonie byla v roce 1975 připojena k Maroku.

Podívejte se na záběry z místa neštěstí

Video placeholde
Havárie letadla v Alžírsku • Reuters

Na televizních záběrech byl podle Reuters vidět kouř stoupající z místa havárie poblíž silnice a ocas hořícího vraku mezi olivovníky. Na místě zasahovali hasiči a záchranáři a příslušníci bezpečnostních složek.

Iljušin Il-76 se začal vyrábět v 70. letech minulého století v tehdejším Sovětském svazu jako čtyřmotorový transportní letoun určený především pro potřeby armády. Existuje ve třech desítkách variant, mimo jiné nákladní s minimální nosností třicet tun, nemocniční či hasičské, a leteckými odborníky je považován za spolehlivý stroj.