V nepálském Káthmándú havarovalo letadlo bangladéšské společnosti, zahynulo nejméně 50 lidí

Havarované letadlo v Kathmandú

Havarované letadlo v Kathmandú Zdroj: Bishnu Sapkota

Nehoda bangladéšského letadla, které dnes havarovalo při přistávání na mezinárodním letišti v nepálské metropoli Káthmándú, si vyžádala nejméně 50 mrtvých. Šestnáct přeživších je v péči nemocnice, která se nachází nejblíže místu neštěstí. Přesný počet mrtvých a zraněných zatím zůstává nejasný. Podle nepálského tisku pilot při přistávání pravděpodobně ztratil orientaci.

Na palubě letounu soukromé bangladéšské společnosti US-Bangla Airlines bylo 71 osob; 67 cestujících a čtyři členové posádky. Mezi pasažéry bylo 33 Nepálců, 32 Bangladéšanů, jeden člověk z Číny a jeden z Malediv.

Stroj při havárii zachvátily plameny a z místa stoupal dým. Fotograf agentury Reuters viděl, jak záchranáři z letadla vytahují silně ohořelé mrtvoly.

Neštěstí se stalo ve východní části letiště. Britský deník The Independent napsal, že letoun mířící do Káthmándú z bangladéšského hlavního města Dháky skončil mimo ranvej na nedalekém fotbalovém hřišti.

Podle snímků na internetu byl požár uhašen, letoun byl silně poničen a rozpadl se na několik kusů. Mezinárodní letiště v Káthmándú bylo po nehodě přechodně uzavřeno a letadla, která na něj měla směřovat, byla odkláněna jinam. Agentura AFP později napsala, že letiště je opět v provozu.

Letiště se nachází v nadmořské výšce 1338 metrů a má jen jednu ranvej. Podle ředitele nepálského leteckého úřadu mohly být příčinou technické problémy stroje, zřejmě 17 let starého turbovrtulového dopravního letadla Bombardier Dash 8. "Letadlo mělo přistávat z jihu, ale přistávalo ze severu," sdělil nepálský letecký úřad.

Podle AP letoun několikrát změnil směr a před zřícením letěl nebezpečně nízko. Z vyhodnocení komunikace mezi kapitánem letadla a řídící věží vyplývá, že pilot při přistávání ztratil orientaci, informoval místní zpravodajský portál Nepali Times.

"Letěl tak nízko, že jsem si pomyslela, že narazí do hor," řekla AP Američanka pracující v Nepálu Amanda Summersová, která neštěstí sledovala ze své nedaleké pracovny. "Náhle přišel výbuch a pak další," líčila Summersová. Hasiči podle ní byli na místě možná behem minuty.