Trump: Čína odstraní své obchodní bariéry, protože je to správná věc

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Čína odstraní své obchodní bariéry a uzavře se Spojenými státy dohodu ohledně duševního vlastnictví. Uvedl to v neděli americký prezident Donald Trump na svém twitterovém účtu. Neobjasnil však, jaké má pro svůj optimismus ohledně vyřešení obchodních sporů s Čínou důvody, píše agentura AP.

Trump kritizuje Čínu za údajné krádeže amerického duševního vlastnictví a hrozí, že uvalí cla na dovoz čínského zboží v hodnotě kolem 150 miliard dolarů (přes tři biliony korun). Peking již představil své plány na odvetná opatření a na finančních trzích panují obavy, že spor přeroste v obchodní válku mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

Někteří představitelé Bílého domu, například hlavní ekonomický poradce Larry Kudlow, nicméně signalizovali, že Spojené státy by cla nemusely vůbec zavést, pokud Čína svou ekonomiku více otevře.

"Prezident Si (Ťin-pching) a já budeme vždy přátelé, bez ohledu na to, jak se vyvine náš spor ohledně obchodu. Čína odstraní své obchodní bariéry, protože to je správná věc," napsal v neděli Trump na svém twitterovém účtu. "Bude dosaženo dohody o duševním vlastnictví," dodal. Čínu i USA tak podle Trumpa čeká "skvělá budoucnost".

Americký ministr obchodu Steven Mnuchin v neděli uvedl, že sice existuje riziko obchodní války mezi USA a Čínou, ale že takový vývoj nepředpokládá. "Nemyslíme si, že nastane obchodní válka. Naším cílem je pokračovat v jednáních s Čínou," řekl ministr televizi CBS. Upozornil rovněž, že Trump má se svým čínským protějškem "velmi blízký vztah".

Kudlow v neděli uvedl, že se nyní formuje koalice, která by měla vytvářet obchodní tlak na Čínu a která zahrnuje Kanadu, Austrálii a velkou část Evropy. Spojené státy podle něj budou rovněž požadovat tvrdší postup Světové obchodní organizace (WTO) vůči Číně.

Místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen podle televize CNBC o víkendu upozornil, že pro Evropany je občas poněkud obtížné pochopit Trumpovu obchodní politiku. "Používá dost nekonvenční metody," prohlásil.