Čína vrací úder. Chystá se uvalit cla na více než stovku amerických výrobků

Si Ťin-pching

Si Ťin-pching Zdroj: profimedia.cz

Donald Trump
2
Fotogalerie
Čína chce uvalit 25procentní clo na 106 amerických výrobků, mimo jiné na auta, letadla či sójové boby, informovalo čínské ministerstvo obchodu. Peking tím reaguje na obdobný seznam, který Spojené státy zveřejnily v úterý. Ten pro změnu obsahuje 1300 čínských výrobků, na něž chtějí aplikovat 25procentní clo Spojené státy. Odpovídá si i cena výrobků - v obou případech jde o zboží v hodnotě téměř 50 miliard dolarů (kolem jednoho bilionu korun).

Čínské ministerstvo obchodu dále uvedlo, že krok Spojených států, tedy uvalení cla na 1300 čínských výrobků, také napadne u Světové obchodní organizace (WTO). Americké opatření je podle Bílého domu reakcí na údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictví.¨

"Spojené státy nevedou s Čínou obchodní válku, tu už dávno prohráli nekompetentní hlupáci, kteří dříve USA zastupovali," popřel americký prezident Donald Trump na Twitteru, že Washington a Peking vedou obchodní válku. Na počátku měsíce ovšem prezident poté, co nařídil uvalení cel na dovoz hliníku a oceli, na twitteru napsal, že obchodní války jsou "dobré", prý "se dají snadno vyhrát".

Ohlášená opatření nevstupují v platnost okamžitě. Zveřejněním amerického seznamu začíná konzultační období, jehož délka se odhaduje na zhruba dva měsíce. Začátek platnosti čínských cel pak bude záviset na tom, kdy vstoupí v platnost cla americká, píše agentura Reuters.

Agentura AP vyzdvihla, že obě strany si nechaly časový prostor k dalšímu vyjednávání, než začnou cla platit. Většina investorů je podle agentury AP přesvědčena, že se Washington a Peking na poslední chvíli dohodnou. AP také připomněla, že ohlášení nějaké agresivní obchodní politiky, její následné zmírnění, anebo dokonce upuštění od ní je pro Trumpovu administrativu typické.

O možnosti vyřešení obchodních sporů dohodou hovořili i vysocí představitelé Trumpovy administrativy, například hlavní ekonomický poradce Larry Kudlow či ministr obchodu Wilbur Ross. "Nebylo by žádným překvapením, kdyby výsledkem toho všeho byla nějaká forma vyjednávání," řekl Ross televizi CNBC.

Americké akcie ce středu na zveřejnění seznamů zboží Spojenými státy a Čínou zareagovaly výrazným poklesem, později však své ztráty smazaly. "Upřímně řečeno, jsem trochu překvapen, že to Wall Street tak zaskočilo. Už dny a týdny se o tom hovoří," prohlásil Ross.

Ještě ostřeji se k negativnímu postoji finančních trhů vůči obchodním opatřením amerického prezidenta vyjádřil bývalý Trumpův hlavní stratég Steve Bannon. "K čertu s Wall Street, když se jim to nelíbí," řekl v rozhovoru a agenturou Reuters. "Trump se snaží chránit tlukoucí srdce amerického kapitalismu - naše inovace," dodal.

Seznam čínských výrobků, který Trumpova administrativa zveřejnila v úterý, je podle agentury Bloomberg zaměřený na technologicky špičkové výrobky. Figurují v něm například motocykly, televize, polovodiče, lithiové baterie, informační technologie, výrobky leteckého a zdravotnického průmyslu.

Peking americká cla "důrazně odsuzuje a neústupně odmítá". "Takový jednostranný a protekcionistický krok vážně porušuje základní principy a hodnoty WTO," uvedla dnes čínská ambasáda ve Washingtonu. Podle čínské strany americké opatření neslouží ani jedné ze zúčastněných zemí, "a tím méně globální ekonomice".

Spojené státy seznam zveřejnily poté, co Čína v úterý zavedla cla ve výši až 25 procent na 128 amerických výrobků v ceně tři miliardy dolarů (zhruba 62 miliard korun). Peking jimi reagoval na uvalení cel na dovoz oceli a hliníku do USA, které v březnu nařídil prezident Donald Trump.

Roztržka mezi Pekingem a Washingtonem ilustruje rozpor mezi Trumpovým slibem vyrovnat obchodní deficit s Čínou a rozvojovou strategií čínské komunistické strany. Ta podle agentury AP i vyšetřování Bílého domu podmiňuje působnost na čínském trhu tím, že američtí investoři musí poskytovat důležité technologie čínským podnikům.

Peking loňský obchodní přebytek se Spojenými státy vyčíslil na 275,8 miliardy dolarů (5,7 bilionu korun), zatímco Washington uvádí hodnotu obchodního deficitu vyšší - rekordních 375,2 miliardy dolarů (7,74 bilionu korun).

Desítky obchodních svazů zastupujících přední americké podniky minulý týden vyzvaly Trumpa, aby cla na dovoz z Číny neuvaloval. Varovaly před jejich negativními dopady na ekonomiku Spojených států i na americké spotřebitele.