Trump je pro "odpovědné" ulehčení řeckého dluhu

Prezident Trump

Prezident Trump Zdroj: ČTK

Americký prezident Donald Trump dnes vyzval řeckou vládu, aby pokračovala v prosazování hospodářských reforem, a slíbil výraznější podporu řecké ekonomice. Po jednání s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem v Bílém domě řekl, že Spojené státy podporují "odpovědné" ulehčení řeckého dluhového břemene.

Oba státníci hovořili zejména o spolupráci v energetice, obchodě a zbrojním průmyslu. Trump v této souvislosti oznámil zájem Atén o modernizaci své letky amerických stíhacích letounů F-16 za 2,4 miliardy dolarů, což by podle prezidenta vedlo k vytvoření tisíců pracovních míst v USA. Americké ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters případný prodej schválilo už v pondělí.

Trump poznamenal, že Řecko v nedávné minulosti "mnohé zkusilo", ale "díky úžasnému úsilí se vzpamatovalo". Tsipras reagoval poznámkou, že jeho země "opouští hospodářský model, který krizi způsobil". Spojenectví s USA je podle řeckého premiéra pro jeho vládu nyní důležitější než kdykoli dřív.

Nejvyšší představitelé USA a Řecka rovněž jednali o situaci v Turecku. Historicky napjaté řecko-turecké vztahy letos zhoršil případ tureckých vojáků, kteří do Řecka uprchli během loňského červencového puče v Ankaře. Obě země jsou přitom členy Severoatlantické aliance a obě hrají důležitou roli ve zvládání evropské migrační krize.

Tsipras řekl, že jeho země dál podporuje sbližování Turecka s Evropou, a zdůraznil, že Turecko musí členem Severoatlantické aliance zůstat. "Podporujeme turecké sbližování s Evropou. Respektujeme Turecko jako regionální mocnost a jsme přesvědčeni, že se musí dál orientovat na evropskou perspektivu," prohlásil řecký premiér.