Trump našel s Kimem společnou řeč. KLDR slíbila úplné jaderné odzbrojení

Summit

Summit Zdroj: ČTK

Summit
Summit
Summit
Summit
Summit
10
Fotogalerie

Severní Korea se na summitu se Spojenými státy zavázala pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, zatímco Washington slíbil poskytnout Pchjongjangu bezpečnostní záruky. Uvedla to agentura AFP na základě fotografie společného prohlášení, které na závěr své dnešní schůzky v Singapuru podepsali šéf Bílého domu Donald Trump a vůdce KLDR Kim Čong-un.

Dokument obsahuje body, na kterých se Trump s Kimem shodli. V prvním bodě oba státníci prohlašují, že chtějí nastolit nové vztahy mezi USA a KLDR ve shodě s touhou lidu obou zemí po míru a prosperitě. Další bod uvádí, že USA a KLDR spojí své úsilí při budování trvalého a stabilního mírového stavu na Korejském poloostrově. Třetí bod odkazuje na dubnový Kimův závazek z jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, kdy přislíbil kompletní jaderné odzbrojení. Poslední bod je pak dohodou Washingtonu a Pchjongjangu vyhledat, identifikovat a repatriovat ostatky padlých během válečného konfliktu na Korejském poloostrově v 50. letech minulého století.

V textu se konstatuje, že Trump s Kimem měli zevrubný a upřímný rozhovor s cílem nastolit nové americko-severokorejské vztahy a trvalý mír na Korejském poloostrově.

"Prezident Trump se zavázal poskytnout KLDR bezpečnostní garance a předseda Kim opětovně ujistil o svém pevném a neochvějném závazku kompletního jaderného odzbrojení na Korejském poloostrově," píše se v prohlášení.

Podobný slib týkající se denuklearizace dal severokorejský vůdce Kim Čong-un již na dubnovém summitu s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Dohoda byla tehdy označena za velmi vágní, protože nestanovuje žádný časový rámec pro odzbrojovací proces ani neuvádí konkrétní opatření k dosažení tohoto cíle.

Ani tentokrát nevyjadřují komentátoři v prvních reakcích velké nadšení, píše server BBC News. "Pokud je toto výsledek... tak je deprimující. Je to ještě méně, než většina skeptiků očekávala. Domníval jsem se, že se Kim alespoň vzdá nějakých raket, uzavře nějaké jaderné zařízení, něco konkrétního," napsal na twitteru analytik Robert Kelly.

"Toto slibují posledních 25 let!" uvedl Vipin Narang, který působí jako expert na jaderné strategie na americkém Massachusettském technickém institutu.