Jaderné odzbrojení Severní Koreje by mohlo trvat až patnáct let

KLDR zničila své centrum pro testování jaderných zbraní

KLDR zničila své centrum pro testování jaderných zbraní Zdroj: profimedia.cz

KLDR zničila své centrum pro testování jaderných zbraní
KLDR zničila své centrum pro testování jaderných zbraní
3
Fotogalerie

Ukončení severokorejského jaderného programu by vzhledem k jeho rozsahu znamenalo jednu z nejnáročnějších operací svého druhu na světě, která by mohla trvat až patnáct let. Podle šéfa Bílého domu Donalda Trumpa je právě denuklearizace cílem singapurského summitu. Toto slovo má ale jiný význam ve Washingtonu a jiný v Pchjongjangu, upozornil v pondělí list The New York Times.

V Severní Koreji je podle zprávy politologické společnosti Rand Corporation 141 míst spojených s výrobou nebo testováním zbraní hromadného ničení. V Jongbjonu, hlavním z nich, je podle analýz satelitních snímků 663 objektů. Jaderné středisko má rozlohu téměř osm čtverečních kilometrů.

Situaci komplikují nedostatečné informace o severokorejském jaderném arzenálu. Atomových bomb má KLDR podle odhadů dvacet až šedesát. Není také jasné, zda tunely vyhloubené v severokorejských horách obsahují zbrojní továrny nebo mobilní rakety.

Jakýkoli proces odzbrojení proto musí začít oznámením o všech armádních zařízeních a všech zbraních, aby je západní analytici mohli porovnat s vlastními informacemi. Zahraniční experti by nedokázali sami severokorejský jaderný program zlikvidovat, nejlepším postupem by podle odborníků bylo vyslání západních pozorovatelů, kteří by na likvidaci dohlíželi. Trvalo by to nejméně několik let, ale možná až půldruhé dekády.

Devět kroků odzbrojení KLDR

1) Rozebrat a odstranit jaderné zbraně, a to pod dohledem jaderných mocností, například USA, Ruska a Číny. Vyvézt komponenty mimo území KLDR.

2) Zastavit proces obohacování uranu, zrušit objekty s centrifugami, které vyrábějí palivo pro jaderné reaktory a atomové bomby.

3) Odstavit reaktory, které mění uran v plutonium, důležitý materiál pro výrobu jaderných zbraní. KLDR má jeden reaktor v Jongbjonu, další, větší, je před dokončením.

4) Uzavřít lokality pro testování jaderných zbraní. Potvrdit, že během nedávného ničení testovací infrastruktury bylo místo zkoušek skutečně zničeno, případně učinit další kroky k tomu, aby bylo nepoužitelné.

5) Zastavit výrobu materiálu pro vodíkovou bombu. Takové výrobní závody jsou v KLDR zřejmě dva.

6) Povolit inspekce kdekoli a navždy. Mezinárodní inspektoři by měli mít možnost cestovat po celé zemi a kontrolovat cokoli včetně vojenských objektů. Monitoring klíčových míst by byl automatický.

7) Zničit biologické zbraně včetně antraxu a povolit trvalou kontrolu. KLDR má zřejmě velká zařízení pro jejich výrobu, o jejichž existenci se nic neví.

8) Zničit chemické zbraně včetně zásob sarinu a paralytické látky VX, s jejíž pomocí byl loni v Kuala Lumpuru zabit Kim Čong-nam, bratr Kim Čong-una. KLDR tvrdí, že tyto látky nemá, podle expertů jich má tisíce tun.

9) Zastavit raketový program, ukončit výrobu raket dlouhého doletu ohrožujících USA a raket středního doletu namířených na Japonsko a Jižní Koreu.