Turečtí důstojníci žádají o azyl, bojí se Erdogana

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Podpis dohody o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Tureckem
Podpis dohody o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Tureckem
Podpis dohody o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Tureckem
Podpis dohody o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Tureckem
13
Fotogalerie

Několik tureckých armádních důstojníků požádalo o azyl v jiných členských zemích NATO. Na dnešní tiskové konferenci to na novinářský dotaz potvrdil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 

Je podle něj pouze na jednotlivých členských státech, jak se rozhodnou tyto žádosti posoudit.

Turecké úřady reagovaly na nezdařený letní pokus o vojenský puč rozsáhlými čistkami nejen v armádě, ale v celém státním aparátu. Za tvrdý postup si prezident Recep Tayyip Erdogan a vláda vysloužily ostrou kritiku západních zemí, která mimo jiné velmi ochladila vzájemné vztahy Turecka a Evropské unie.

Podle Stoltenberga je věcí každého člena NATO, jaké lidi vyšle do aliančních velitelských struktur. "Byly některé výměny tureckých důstojníků," připustil. Turečtí představitelé dali několikrát najevo, že země bude respektovat vládu práva a je důležité, aby se tak dělo ve všech případech, včetně armádních důstojníků po pokusu o puč, zdůraznil.

Stoltenberg připomněl, že nepodařený puč přinesl smrt stovkám lidí. "Turecko má samozřejmě právo stíhat organizátory. Je ale důležité, aby se tak dělo způsobem, který je v souladu s vládou práva," upozornil. Právní stát je pro NATO podle něj jednou ze základních hodnot. O těchto tématech prý také s tureckými partnery hovořil při své nedávné návštěvě Istanbulu s politickými lídry země.

"Myslím, že je významná například práce Rady Evropy v této věci, která ale nemůže zcela nahradit náš přímý dialog," podotkl Stoltenberg. Je podle něj třeba vzít na vědomí, že Turecko opakovaně zdůrazňuje své odhodlání být spolehlivý spojenec a různým způsobem přispívá do aliančních misí a operací.

Generální tajemník aliance dnes zdůraznil, že Turecko je jako člen NATO klíčový spojenec. Připomněl jeho polohu na hranicích s Irákem a Sýrií a tři miliony syrských uprchlíků na jeho území. Zmínil také strategický význam oblasti Černého moře, kde se - stejně jako na Baltu - stále silněji angažuje Ruská federace. Turecké přímé kontakty s Moskvou dnes Stoltenberg ostatně označil za součást celkového aliančního přístupu k Rusku.