Erdogan: Čistky budou pokračovat, příznivce Gülena je třeba oslabit

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: čtk/AP

Fethullah Gülen
Fethullah Gülen
Podpis dohody o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Tureckem
Podpis dohody o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Tureckem
Podpis dohody o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Tureckem
10
Fotogalerie

Akceschopnost sítě duchovního Fethullaha Gülena v Turecku se podařilo výrazně slabit, řekl dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Myslí si ale, že někteří členové sítě stále působí v ozbrojených silách, policii a justici. Proto je podle něj nutné na těchto místech pokračovat v čistkách.

Gülen je v Turecku považován za strůjce neúspěšného státního převratu, o který se v červenci pokusila část armády. Duchovní, který dříve býval Erdoganovým spolupracovníkem, žije v americkém exilu a nařčení ze zosnování puče odmítá. Ankara přesto od léta provádí plošné čistky, během kterých tvrdě postupuje vůči všem, které podezřívá z vazeb na Gülena.

Turecká vláda krátce před vystoupením prezidenta Erdogana vydala dekret, na jehož základě bude odvoláno z funkce dalších 15.000 lidí včetně úředníků, vojáků a policistů. Od července bylo takto propuštěno už více než 110.000 lidí, poznamenala agentura Reuters. Dekretem bylo také oznámeno uzavření více než 550 institucí, 18 charitativních organizací a devět sdělovacích prostředků.

Tvrdý postup tureckých úřadů je terčem kritiky Evropské unie, podle které Ankara využívá situace k pronásledování veškeré politické opozice. Situace vytváří napětí i mezi Tureckem a jeho hlavním spojencem v NATO Spojenými státy. Washington totiž odmítá vydat Turkům Gülena, jak Ankara žádá.