Tusk: EU nebude váhat s dalšími sankcemi vůči Rusku, nebude-li mír

Donal Tusk

Donal Tusk Zdroj: CTK

Evropská unie nebude váhat se zavedením nových sankcí proti Rusku a proruským separatistům, pokud ztroskotá poslední dohoda o klidu zbraní na východě Ukrajiny. Podle agentury AP to v Evropském parlamentu prohlásil předseda Evropské rady Donald Tusk. Potvrdil přitom, že dodatečné sankce jsou stále na stole.

„Měli bychom být připraveni na jakýkoli vývoj - dobrý či špatný,“ řekl Tusk. Ukrajina varovala, že nezahájí dohodnuté stahování těžkých zbraní, dokud nebude jednoznačně dodržováno nynější příměří. Vzbouřenci tvrdí, že své těžké zbraně již začali stahovat, to však nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Tusk dnes upozornil, že od 15. února, kdy příměří dohodnuté předtím v Minsku začalo platit, bylo zaznamenáno zhruba 800 porušení klidu zbraní.

Měli bychom být připraveni na jakýkoli vývoj - dobrý či špatný

Podle Tuska je podstatné, aby zůstala zachována jednota v podpoře Ukrajiny. „Jedním z nejdůležitějších cílů (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina je dnes rozdělit Evropu a celé západní společenství,“ prohlásil Tusk, který byl dříve polským premiérem.

EU dosud v souvislosti s ukrajinskou krizí zakázala cestování na své území a zmrazila účty 151 jednotlivcům a 37 společnostem. Na Rusko kromě toho uvalila ekonomické sankce. Před novými sankcemi v případě útoku na ukrajinský Mariupol dnes varoval například i francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.