Tusk: Řekové nehlasují o konci v eurozóně, jednání v případě „ne“ nekončí

Řecko před referendem

Řecko před referendem Zdroj: ctk

Evropská unie by se měla vyvarovat dramatických poselství v případě řeckého "Ne" v nedělním referendu, které Aténám dveře k eurozóně ani k dalším jednáním neuzavře, prohlásil předseda Evropské rady Donald Tusk.

Řecké „Ne“ samozřejmě omezí prostor pro jednání o finančním přežití země. „Ale chci upozornit, že po odmítavém rozhodnutí určitě nepotřebujeme žádné dramatické poselství,“ dodal Tusk.

Nechal tak otevřenou možnost k obnově jednání s Aténami. Souhlasný výsledek by ale podle Tuska „otevřel novou kapitolu v jednáních, možná slibnější než předtím.“

„Naším hlavním cílem je udržet eurozónu jednotnou, a je naprosto jasné, že referendum není o setrvání v eurozóně,“ řekl. „Prvním cílem je obnovit důvěru s Řeckem,“ dodal.

Podle Tuska „nejde o černobílou záležitost“. Možná prý největší chybou byla hra na vzájemné obviňování z chyb mezi věřiteli a Řeckem. „Nikdo tu není svatý,“ uzavřel.

V nedělním referendu se mají řečtí voliči vyjádřit k otázce, zda přijímají návrh reforem a úsporných opatření předkládaných mezinárodními věřiteli. Vláda premiéra Alexise Tsiprase občanům doporučila, aby hlasovali „Ne“, tedy proti návrhu věřitelů.