Řecko může brzy potřebovat dalších 50 miliard eur, varuje Měnový fond

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Řecko bude v období od letošního října do roku 2018 potřebovat dalších 50 miliard eur (1,4 bilionu korun), pokud jeho ekonomika poroste pomaleji, než se očekávalo a pokud země nezavede hospodářské reformy. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF). Upozornil také, že v takovém případě budou nutné i rozsáhlé odpisy řeckého dluhu. Dalším řešením by také mohl být dvacetiletý odklad splátek.

Varování MMF v předběžném návrhu nejnovější zprávy o udržitelnosti dluhu přichází ve chvíli, kdy se Řecko připravuje na nedělní referendum o přijetí dohody s věřiteli o mezinárodní pomoci. Řecký premiér Alexis Tsipras přitom vyzývá voliče, aby návrh v plebiscitu odmítli.

Washingtonská instituce, jež je součástí „trojky“ věřitelů spolu s Evropskou komisí a Evropskou centrální bankou, uvedla, že i kdyby ekonomická politika řecké vlády znovu nabrala dobrý směr a vrátila se k původním plánům věřitelů, úvěry poskytnuté Evropou „budou muset být významně prodlouženy“ a země bude potřebovat další záchranné financování za vysoce výhodných podmínek.

Nové finanční potřeby Řecka měnový fond vzhledem k otálení řeckých politiků a nejnovějším návrhům Atén vyčíslil na zmíněných 50 miliard eur. Z toho asi 36 miliard eur bude prý země potřebovat z evropských prostředků.

Nejoptimističtější scénář měnového fondu nyní předpokládá, že poměr řeckého dluhu k HDP dosáhne 150 procent v roce 2020 a 140 procent o dva roky později. Tyto odhady ovšem již zohledňují zvýhodněné financování, jehož by se Řecku do roku 2018 případně mohlo dostat.

Vývoj řeckého růstu HDP:

Pokud by však reálný ekonomický růst dosahoval pouze kolem jednoho procenta, dluh by ani v případě prodloužení splatnosti dluhopisů neklesl pod 100 procent HDP dříve než za tři desítky let.

Státní dluh Řecka nyní dosahuje asi 320 miliard eur a ve vztahu k hrubému domácímu produktu (HDP) je druhý největší na světě za Japonskem.

Vinu za současnou složitou situaci Řecka fond do velké míry svaluje na Tsiprasovu vládu, napsala agentura AP. Poznamenal na příklad, že Řecko otálelo s privatizacemi státního majetku. MMF v roce 2011 odhadoval, že do konce letošního roku získají Atény z prodeje státního majetku 50 miliard eur. Dosud to však prý bylo pouze 3,2 miliardy eur.

Řecké zadlužení jako poměr k HDP:

FT: Pro bohaté Řeky je život bez eura nemyslitelný