Ukrajinští oligarchové prchají ze země. V zahraničí už jsou zřejmě Achmetov a Pinčuk

Rinat Achmetov údajně uprchl z Ukrajiny před hrozícím konfliktem.

Rinat Achmetov údajně uprchl z Ukrajiny před hrozícím konfliktem. Zdroj: Metinvest

Rinat Achmetov zanechal v roce v Doněcku část svého majetku včetně Donbass Areny.
Civilisté v Kyjevě se připravují na možný válečný konflikt.
OBSE opouští Doněck.
OBSE opouští Doněck.
OBSE opouští Doněck.
10
Fotogalerie

Zatímco aerolinky se začínají obávat ukrajinského vzdušného prostoru, nebe nad Kyjevem v posledních dnech ovládly soukromé tryskáče oligarchů. Byznysmeni v obavě před hrozícím ruským útokem opouštějí Ukrajinu. Média informovala o tom, že o víkendu odletělo z metropole i letadlo nejbohatšího Ukrajince Rinata Achmetova. Druhý nejmajetnější člověk v zemi Viktor Pinčuk je údajně v zahraničí od konce ledna.

Jenom v neděli odletěla z Kyjeva více než dvacítka soukromých tryskáčů, což je nejvíce za posledních šest let, napsal deník Ukrajinska pravda. Mezi nimi bylo i letadlo oligarchy Achmetova. Deník však podotkl, že samotný Achmetov odletěl už 30. ledna do Curychu.

Ukrajinci u Černobylu trénují obranu proti Rusku

Video placeholde
Ukrajinci u Černobylu trénují obranu proti Rusku • Reuters

Miliardář je tak na útěku před konfliktem už podruhé. Byznysmen z Doněcku byl přinucen v roce 2014 opustit své rodné město a zanechat separatistům napospas svou rezidenci i nový fotbalový stadion klubu Šachtar Doněck. Boje v Donbasu navíc dopadly na jeho jmění, postiženy byly mimo jiné jeho hutní závody a energetická aktiva. I tak je však s náskokem v čele nejbohatších Ukrajinců. Forbes jeho majetek odhaduje na 7,6 miliardy dolarů.

Útěk svědčí o vážnosti situace. V roce 2014 totiž Achmetov sehrál aktivní roli při zklidňování situace v Mariupolu na jihovýchodě země. Zaměstnanci jeho firmy Metinvest tehdy utvořili ve městě hlídky a ve spolupráci s policisty ukončili výpady separatistů. Miliardář byl ale obviňován z toho, že „hraje“ na obě strany konfliktu podle toho, jak je to regionálně výhodné.

Na podzim prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že zemi hrozí Ruskem podporovaný převrat, v němž má sehrát roli i Achmetov. "Nemáme k dispozici pouze zpravodajské informace, ale také audiozáznamy, kde zástupci Ukrajiny diskutují s představiteli Ruska o účasti Rinata Achmetova na puči," prohlásil Zelenskyj podle serveru Politico.

"Jsem pobouřen šířením této lži, bez ohledu na to, jaké jsou motivy prezidenta," reagoval Achmetov. "Moje pozice byla a bude jasná a definitivní: nezávislá, demokratická a sjednocená Ukrajina s Krymem a mým domovským regionem, Donbasem. Mé činy odpovídají mým slovům," dodal miliardář.

Na konci ledna podle ukrajinských médií opustil zemi i druhý nejbohatší Ukrajinec Viktor Pinčuk, který mimo jiné podniká v médiích a jehož jmění je odhadováno na 2,5 miliardy dolarů. Jeho nadace přitom poslední lednový den spolupořádala diskusi u kulatého stolu s názvem Jak podpořit Ukrajinu a odradil Kreml od agrese.

Vadym Novynskyj, jenž je mezi ukrajinskými miliardáři řazen na osmé místo, odletěl už minulý týden do Mnichova. Spekulovalo se o tom, že z Ukrajiny uprchl i byznysmen a v éře Viktora Janukovyče vlivný politik Borys Kolesnikov. Médiím však posléze vzkázal, že je to lež. „Jsem v Kyjevě a do 1. března se nikam nechystám,“ uvedl na Facebooku podle The Moscow Times. Vysvětlil, že jeho letadlo letělo do Prahy na údržbu.

Někteří vlivní Ukrajinci zatím zřejmě převážejí do západních měst pouze své příbuzné a vyčkávají, jak se situace vyvine. Poslanec proruské Opoziční platformy Ihor Abramovyč údajně dokonce objednal letadlo pro padesát pasažérů a chce tak dostat z Kyjeva do Vídně příbuzné svých politických i obchodních partnerů.

Celkově je nyní za hranicemi 23 poslanců z 450 členů zákonodárného sboru, uvedla Ukrajinska pravda. Vládní strana Sluha národa požádala své členy, aby se na Ukrajinu vrátili.

Úprk vlivných Ukrajinců přichází v době, kdy svým občanům doporučila opustit východoevropskou zemi řada států. Ukrajině navíc hrozí, že její vzdušný prostor osiří, protože ho letecké společnosti a pojišťovny nepovažují za bezpečný.