UNHCR žádá přístup do Turecka, chce dohlížet na vracení imigrantů

Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos

Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos Zdroj: ctk/ap

Před zahájením návratu migrantů z Řecka do Turecka musejí být zajištěna všechna opatření na jejich mezinárodní ochranu. Požaduje to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Chce také, aby jeho lidé mohli osobně prověřovat situaci vrácených běženců v Turecku, informovala agentura Reuters. První skupina migrantů by mohla být z Řecka do Turecka vrácena v pondělí.

UNHCR žádá o přístup do Turecka, aby se jeho lidé mohli ujistit, že běženci se těší mezinárodní ochraně a nehrozí jim deportace do zemí původu, uvedla mluvčí úřadu Melissa Flemingová.

Situace přistěhovalců v Řecku na ostrovech Lesbos a Samos se podle UNHCR zhoršuje. V noci na dnešek došlo na ostrově Samos k potyčkám, při nichž byli tři lidé pobodáni. Podmínky jsou bezútěšné i v oblastech přístavu Pireus u Atén a v uprchlickém táboře Idomeni u hranic s Makedonií.

UNHCR vyzval Evropskou unii, aby urychleně poskytla větší pomoc Řecku při tamní registraci imigrantů a vyřizování jejich žádostí o azyl.

Od pondělí první stovky lidí

Podle nedávno uzavřené dohody mezi EU a Tureckem mají být běženci, kteří v Řecku nepodají žádost o azyl nebo jejichž žádost nebude kladně vyřízena, vráceni do Turecka. Za každého Syřana mezi nimi EU přijme stejný počet Syřanů s nárokem na azyl z Turecka. UNHCR dohodu od začátku tvrdě kritizuje.

Nejmenovaný zdroj Evropské komise ve čtvrtek uvedl, že z Řecka do Turecka by měla být v pondělí vrácena první skupina běženců, čímž se začne uplatňovat dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem. V první skupině vrácených migrantů bude prý 500 lidí. Turecký premiér Ahmet Davutoglu bez bližšího upřesnění potvrdil, že v pondělí začne platit dohoda s EU o tom, že Ankara začne zpětně přijímat uprchlíky z Řecka, kteří se na řecké území dostali z Turecka.

**