USA jsou největšími těžaři bitcoinu. Bance JP Morgan Chase stoupl zisk o čtvrtinu

Spojené státy jsou největšími světovými těžaři bitcoinu. V zemi se těží 35,4 procenta těchto kryptoměn.

Spojené státy jsou největšími světovými těžaři bitcoinu. V zemi se těží 35,4 procenta těchto kryptoměn. Zdroj: e15.cz

Německo letos zaznamenalo nárůst nelegální migrace.
Americký bankovní obr JPMorgan Chase  navýšil ve třetím čtvrtletí svůj zisk téměř o čtvrtinu na 11,7 miliardy dolarů.
Kanadský herec William Shatner se ve svých devadesáti letech na pár minut podíval do vesmíru. Umožnila mu to společnost Blue Origin Jeffa Bezose.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Američané kralují těžbě kryptoměn

Spojené státy jsou oficiálně největšími světovými těžaři bitcoinu, uvádí nová studie, kterou ve středu zveřejnilo centrum Cambridgeské univerzity pro alternativní finance. V USA se nyní těží 35,4 procenta všech bitcoinů. Na druhém místě skončil Kazachstán s 18,1 procenta. Na čele žebříčku tak tyto země vystřídaly Čínu, jejíž vláda se letos rozhodla těžbu kryptoměn na svém území úplně zastavit. Ještě v září roku 2019 přitom byla s obrovským náskokem epicentrem těžby bitcoinu s globálním podílem 75 procent. Podle agentury Bloomberg nelze vyloučit, že se kryptoměny v Číně stále těží nezákonně.  

V Německu přibývají nelegální uprchlíci 

Německo se potýká s nárůstem nelegální migrace. Do Německa se trasou přes Bělorusko a Polsko od srpna nelegálně dostalo více než 4300 migrantů. Převážně šlo o lidi z Iráku a Sýrie, Jemenu a Íránu. Německo je umisťuje převážně do uprchlických center v Braniborsku. Situace je na základě tvrzení tamních úředníků obtížná, zatím však není dramatická. Evropská unie dlouhodobě obviňuje autoritářského běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že nechává migranty z Blízkého východu pronikat do střední Evropy záměrně. Lukašenko to popírá, i když v létě pohrozil Evropě, že nebude migrantům v průchodu Běloruskem bránit.

Z trhů a burz 

Akcie na obou stranách Atlantiku rostly, zájem byl o technologie  

Akciové trhy ve Spojených státech ve středu posílily. Vzhůru je táhly především cenné papíry velkých technologických firem Amazonu, Facebooku či Microsoftu. Benchmark S&P 500 vyrostl o 0,3 procenta. Dow Jones zpevnil o 0,53 procenta a Nasdaq Composite si připsal 0,73 procenta. Také na burzách v západní Evropě se včera dařilo technologiím, naopak finanční sektor oslabil. Panevropský index STOXX Europe 600 uzavřel obchodování v zisku 0,7 procenta. Německý DAX se zvýšil o 0,68 procenta. Francouzský CAC 40 přidal 0,75 procenta a britský FTSE 100 se zvedl o 0,16 procenta. 

Výsledky JP Morgan Chase překonaly očekávání 

Čtvrtletní zisk americké banky JPMorgan Chase byl vyšší, než analytici předpokládali. Profit peněžního ústavu stoupl ve třetím kvartále o 24 procent na 11,7 miliardy dolarů, přes 256 miliard korun. Podle banky může za úspěšné období zvýšený zájem o nové fúze a akvizice, který vykompenzoval zpomalené obchodování. Společnosti se také podařilo navýšit výnosy z úroků, protože její klienti spláceli úvěry pomalejším tempem. Ke konci tohoto týdne budou informovat o čtvrtletních výsledcích svého hospodaření také další velké banky v USA, například Citigroup, Morgan Stanley, Wells Fargo či Goldman Sachs.  

Video dne

„Herec William Shatner, známý ze seriálu Star Trek, se připojí k bývalému inženýrovi NASA Chrisi Boshuizenovi, viceprezidentce a inženýrce ze společnosti Blue Origin Audrey Powersové a k podnikateli v oblasti klinického výzkumu Glenu de Vriesovi při jejich komerčním letu do vesmíru na palubě lodi od Blue Origin.“ 

William Shatner, kterého proslavila především role kapitána Jamese T. Kirka ve Star Treku, se včera ve svých devadesáti letech stal nejstarší osobou, která se proletěla ve vesmíru. Umožnila mu to kosmická společnost Blue Origin Jeffa Bezose.    

Stane se dnes

  • Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel se setkají s novým rakouským kancléřem Alexanderem Schallenbergem. Ten převzal funkci v pondělí po rezignaci Sebastiana Kurze, jenž čelí obvinění z korupce.
  • Konají se parlamentní volby v Argentině
  • Do úřadu norského premiéra nastoupí Jonas Gahr Störe, šéf Dělnické strany, která se dohodla na menšinové vládě se Stranou středu.
  • Německé hospodářské instituty zveřejní nové prognózy růstu německé ekonomiky pro letošní rok. Očekává se, že sníží výhled z dříve uváděných 3,7 procenta na 2,4 procenta.