První kroky Fialovy vlády: zruší EET a omezí slevy na jízdném

Kandidát na premiéra, šéf ODS Petr Fiala

Kandidát na premiéra, šéf ODS Petr Fiala Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Koalice pěti středopravicových stran chce do 8. listopadu podepsat vládní koaliční smlouvu a do konce října zveřejnit klíčové body programového prohlášení. Některé změny jsou však zřejmé už dnes. Budoucí Fialova vláda se pravděpodobně přikloní ke zrušení elektronické evidence tržeb a shoduje se i na omezení studentských slev na jízdném.

Úplný odklon od EET měla v předvolebním programu koalice Spolu. „V době pandemie sama Babišova vláda přiznala, že EET podnikatele zbytečně zatěžuje,“ řekl kandidát na premiéra Petr Fiala. Druhá koalice Pirátů a Starostů slibovala, že nezavede třetí a čtvrtou vlnu EET pro řemeslníky a drobné podnikatele. V případě zachování první a druhé vlny chtěla zmiňovaná koalice přinést podnikatelům „uživatelské benefity“.

Jenže teď po volbách se předseda Pirátů Ivan Bartoš přiklání k názoru, že EET celkově nefunguje dobře. „Andrej Babiš neříkal o EET pravdu, když ukazoval, jak to pomohlo výběru daní. Tam, kde to zavedeno nebylo, rostl výběr úplně stejně jako tam, kde se to zavedlo, protože jela ekonomika. Vyšší výběr daní nám nepřineslo EET,“ řekl Bartoš s tím, že koalice bude o zrušení celé evidence tržeb ještě jednat.

Elektronická evidence tržeb se v roce 2013 stala vlajkovou lodí hnutí ANO. Během pandemie ovšem ministerstvo financí od EET ustoupilo a prozatím je pozastavilo.

Koalice se snadno dohodnou také na úpravě slev na jízdném. Jak Spolu, tak Piráti se Starosty mají v plánu omezit tyto slevy v případě studentů jen na dny, kdy jsou skutečně využívány pro dojíždění do školy. Za zlevněné jízdné by se tak nadále nejezdilo o víkendech, svátcích či o prázdninách.

„Provedeme revizi slevy na jízdném,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Slevy na jízdném přišly předloni státní rozpočet na bezmála šest miliard korun.

Kromě programových otázek bude pětice stran v příštích týdnech jednat také o personálním obsazení nové vlády. Při rozdělování čtrnácti ministerstev a výběru jednotlivých nominantů mohou nastat spory. Souboj se očekává především o obsazení vlivného a prestižního rezortu financí, do jehož čela ODS navrhuje Zbyňka Stanjuru. Starostové naopak prosazují Věslava Michalika, jehož nominace se rozhodně nechtějí vzdát.

Koalice se údajně nedohodly ani na počtu ministerstev, která by měli obsadit Piráti s pouhými čtyřmi poslanci. Šéf Starostů Vít Rakušan už uznal, že by Piráti mohli mít „více než jedno ministerstvo“. Koaliční strany zatím neofi­ciálně souhlasily se dvěma ministerskými posty.

Někteří členové Pirátské strany teď argumentují, že Starostové získali více poslanců jen kvůli tomu, že většina voličů Pirátů nekroužkovala, a obsazení vlády by tak neodpovídalo vůli voličů. „Odmítám, že tři ministři jsou moc,“ uvedl například exposlanec strany a bývalý šéf jejího mediálního odboru Mikuláš Ferjenčík.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO) • Videohub

Šéf Pirátů Ivan Bartoš by měl v nové vládě řídit rezort pro místní rozvoj, který by přeměnil na důležitější ministerstvo veřejné správy a digitalizace. Pražská jednička Pirátů Olga Richterová je pak kandidátkou na ministryni práce a sociálních věcí. Vedle pozice pre­miéra pro Petra Fialu by měl mít jisté křeslo i předseda STAN Vít Rakušan, který se hlásí o ministerstvo vnitra. Špičky pěti stran se sejdou znovu příští týden v úterý, jednotlivé programové týmy by mezitím už měly jednat.

Rychlost vzniku nové Fialovy vlády nicméně stále závisí na tom, jak bude postupovat prezident republiky. Ten prostřednictvím hradního kancléře Vratislava Mynáře vzkázal, že souhlasí se schůzkou s Fialou, který o ni požádal. Setkání se má uskutečnit „v pozdějším termínu“. Koho hlava státu jmenuje pre­miérem, se stále neví. Se Zemanem se hodlá sejít i současný ministerský předseda Andrej Babiš, který se prvního pokusu sestavit nový kabinet dosud nevzdal.