USA novými sankcemi zesilují konfrontaci, říká Moskva a hrozí odvetou

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Zdroj: ctk

Moskva kritizovala čtvrteční rozhodnutí USA rozšířit sankční seznam ruských občanů a firem, který byl loni vytvořen jako odvetný krok za agresivní akce Moskvy na Ukrajině. Podle ruského ministerstva zahraničí se tím Washington rozhodl pro zesílení konfrontace, což "nezůstane bez reakce".

„Zavedením nových sankcí proti ruským občanům a společnostem USA znovu ukázaly, že se rozhodly pro zesílení konfrontace,“ uvádí se podle agentury TASS v prohlášení ministerstva.

V dokumentu se přitom poukazuje na to, že Washington pokračuje v praxi rozšiřování sankcí zdůvodňované situací na Ukrajině místo toho, aby pobízel Kyjev ke splnění minských mírových dohod, jež by měly ukončit konflikt se separatisty v Donbasu.“…takovéto provokativní akce nejen škodí rusko-americkým vztahům, ale ani nepomáhají spolupráci při řešení jiných globálních problémů. Tato linie samozřejmě nemůže zůstat bez naší reakce,“ konstatuje se rovněž v prohlášení ruské diplomacie.

Spojené státy ve čtvrtek rozšířily sankční seznam na dalších 11 ruských fyzických a 15 právnických osob, jež napomáhají obcházet již zavedené sankce. Do seznamu tak byli nově zařazeni lidé a firmy spolupracující s ruskými oligarchy, kteří jsou již sankcím vystaveni.

Přátelé Putina i šéf KHL

Opatření Washingtonu míří zejména do okolí ruského miliardáře Gennadije Timčenka a oligarchy Borise Rotenberga, kteří patří do okruhu nejbližších spolupracovníků a přátel prezidenta Vladimira Putina. Oba byli do sankčního seznamu zařazeni už loni v březnu.

Pozornost ruských médií vyvolalo zavedení sankcí proti Romanu Rotenbergovi, synu Borise Rotenberga a členu vedení ruské Kontinentální hokejové ligy. Na černém seznamu se rovněž ocitly dceřiné firmy mocné ruské státní ropné společnosti Rosněfť, dva manažeři zbrojovky Kalašnikov nebo společnosti spravující obchodní přístavy Kerč, Sevastopol, Feodosija a Jevpatorija na Krymském poloostrově anektovaném Ruskem.