V dánských volbách uspěla levice. Britská banka Barclays si posvítí na covidové dlužníky

Dánská premiérka Mette Frederiksenová ve včerejších předčasných volbách zřejmě obhájila svou funkci na další čtyři roky.

Dánská premiérka Mette Frederiksenová ve včerejších předčasných volbách zřejmě obhájila svou funkci na další čtyři roky. Zdroj: Reuters

Britská banka Barclays požádala soudy o uzavření malých firem, které jí nevrátily půjčky z období koronavirové krize.
Úspěch pro Bidena. Americký prezident uzavřel strategické partnerství se Spojenými arabskými emiráty ohledně výroby čistých energií.
3
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 306. den roku, svátek má Tobiáš, před 22 lety započala trvalá přítomnost kosmonautů na Mezinárodní vesmírné stanici. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Dánskou vládu dál povede Frederiksenová

Dánská sociálně demokratická premiérka Mette Frederiksenová si po úterních volbách zřejmě udrží svou funkci. Její levicový blok získal ve 179členném parlamentu 87 křesel. Frederiksenová tak může zůstat v čele Dánska další čtyři roky. Navzdory zřejmému volebnímu vítězství premiérka dnes podá demisi do rukou dánské královny Markéty II., aby mohlo začít vyjednávání o nové koalici. 

USA a Emiráty společně investují do čisté energie 

Spojené státy v úterý uzavřely strategické partnerství se Spojenými arabskými emiráty. Obě země se zavázaly, že do roku 2035 mobilizují sto miliard dolarů, tedy skoro dva a půl bilionu korun k výrobě stovky gigawattů čisté energie. Bílý dům dohodu označil za jeden z největších úspěchů klimatické agendy amerického prezidenta Joe Bidena.

Barclays chce zpátky své peníze

Britská banka Barclays požádala v posledních dvou měsících soudy o uzavření nejméně 97 podniků, které jí nevrátily peníze půjčené v rámci vládního programu na boj s koronavirovou pandemií. Barclays půjčila těmto malým britským firmám na překonání koronakrize asi 50 tisíc liber, zhruba 1,4 milionu korun. Letos v březnu však vyšlo najevo, že část podnikatelů, žádajících o výhodné úvěry, se dopustila podvodu.           

Burzy ve Spojených státech oslabily

Americké akciové trhy zahájily první listopadový den růstem. Zisky ovšem neudržely a skončily ve ztrátě. Index Dow Jones se snížil o 0,24 procenta. Širší S&P 500 odepsal 0,41 procenta a Nasdaq Composite klesl o 0,89 procenta. Investoři vyhlížejí výsledek probíhajícího zasedání americké centrální banky Fed k měnové politice. Burzy v západní Evropě v úterý naopak posilovaly. Dařilo se zejména těžařským společnostem.   

Stane se dnes

  • Své hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí oznámí italský výrobce luxusních sportovních vozidel Ferrari.
  • Německo zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti v zemi za říjen.  
  • Americká centrální banka Fed by měla na závěr svého dvoudenního zasedání zvýšit základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na čtyři procenta.