Válka s KLDR nevypukne, zvítězí zdravý rozum, prohlásil Putin. Krizi chce řešit diplomaticky

Vladimír Putin se ve Vladivostoku sešel s jihokorejským prezidentem Mun Čen-inem.

Vladimír Putin se ve Vladivostoku sešel s jihokorejským prezidentem Mun Čen-inem. Zdroj: ČTK

Vladimír Putin se ve Vladivostoku sešel s jihokorejským prezidentem Mun Čen-inem.
Vladimír Putin se ve Vladivostoku sešel s jihokorejským prezidentem Mun Čen-inem.
Vladimír Putin se ve Vladivostoku sešel s jihokorejským prezidentem Mun Čen-inem.
Vladimir Putin.
5
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putina se domnívá, že v krizi okolo Severní Koreje a jejích jaderných zkoušek převládne zdravý rozum a válka nevypukne. Krize by podle něj měla být vyřešena diplomaticky. Věří, že také americká vláda chce napětí s KLDR zmírnit.

"Jsem přesvědčen, že věc nedospěje až k rozsáhlému konfliktu, zejména s nasazením zbraní hromadného ničení, že všechny strany konfliktu mají dost zdravého rozumu a chápou svou odpovědnost vůči lidem žijícím v regionu, a že dokážeme vyřešit tento problém diplomatickými prostředky," prohlásil Putin dnes na hospodářském fóru ve Vladivostoku. "Musíme pracovat (na řešení) společně. Můžeme a musíme dosáhnout pozitivních výsledků," řekl podle agentury Interfax.

Ruský prezident připomněl, že v roce 2005 byli účastníci jednání s KLDR blízko vyřešení problému, prakticky už vše bylo domluveno: KLDR souhlasila se závazkem ukončit svůj jaderný a raketový program, velmoci slibovali tomu napomoci a hovořilo se obnovení normálních vztahů mezi Severní a Jižní Koreou. "Ale pak, bohužel, kdosi požadoval - podle mého názoru - od Severní Koreje to, co neslibovala, a postupně se situace zhoršila až k nynějšímu stavu," poznamenal.

"Na Korejském poloostrově a v celém regionu válka nebude. Jsem o tom přesvědčen," ujišťoval účastníky fóra i jihokorejský prezident Mun Če-in, podle kterého růst napětí zavinila Severní Korea. Uplatnění sankcí mezinárodního společenství je podle něj cesta, jak pokojně a diplomaticky vyřešit situaci.

K vyvinutí co největšího tlaku na režim v Pchjongjangu, aby byl donucen zříci se jaderných raket, vyzýval na vladivostockém fóru také japonský premiér Šinzó Abe. "Musíme přimět Severní Koreu, aby neprodleně a úplně začala uplatňovat všechny rezoluce Rady bezpečnosti OSN a zcela, ověřitelně a nezvratně odstoupila od svého jaderného a raketového programu," prohlásil šéf japonské vlády. KLDR podle něj představuje "zjevnou výzvu míru, prosperitě a pořádku v regionu a i na celém světu".

Na jaderné a raketové testy Pchjongjangu zareagovaly Spojené státy předložením návrhu tvrdých sankcí s ropným embargem a zmrazením majetku severokorejského vládce Kin Čon-una, přičemž americký prezident Donald Trump ujistil, že vojenský zásah proti KLDR není "prvořadou volbou".