USA vyzvaly k tvrdším sankcím, Čína a Rusko chtějí s KLDR jednat

Raketové testy KLDR

Raketové testy KLDR Zdroj: reuters

Dělostřelecké cvičení KLDR
KLDR
Dělostřelecké cvičení KLDR
Dělostřelecké cvičení KLDR
5
Fotogalerie

Proti Severní Koreji, která v neděli provedla svůj šestý jaderný test, by měla Rada bezpečnosti OSN přijmout nejtvrdší možná opatření.  Zástupci Číny a Ruska během jednání jadernou zkoušku také odsoudili, místo o sankcích ale hovořili o jednání se severokorejským režimem a o potřebě ukončit společná vojenská cvičení armád USA a Jižní Koreje v oblasti.

"Navzdory našim snahám je severokorejský jaderný program pokročilejší a nebezpečnější než kdy předtím," řekla  americká zástupkyně při OSN Nikki Haleyová a podotkla, že severokorejský vůdce Kim Čong-un si "koleduje o válku". "Spojené státy válku nikdy nechtěly. Nechceme ji ani teď. Ale trpělivost naší země není neomezená," dodala americká diplomatka. Spojené státy podle ní připraví návrh nové rezoluce, s nímž jednotlivé země seznámí tento týden, aby rada mohla hlasovat už příští pondělí.

KLDR je terčem postihů OSN kvůli svému jadernému a raketovému programu již od roku 2006. Dosud poslední sankce zakazující vývoz severokorejského uhlí, oceli či olova schválila Rada bezpečnosti v srpnu v návaznosti na dva červencové testy raket dlouhého doletu. Tyto sankce by podle odhadů expertů mohly snížit hodnotu ročního exportu KLDR ze tří miliard dolarů (66 miliard Kč) o třetinu.

O dalších sankcích však nemluvili zástupci Číny a Ruska, kteří mají jako stálí členové rady při hlasování o rezolucích právo veta. Obě země, které jsou vůči postihům proti KLDR tradičně nejzdrženlivější, zdůraznily, že upřednostňují diplomatické řešení napjaté situace v regionu.

Čínský ambasador Liou Ťie-i vyzval členské země rady, aby zvážily návrh jeho země, podle něhož by KLDR ukončila raketový a jaderný program a USA a Korea by zároveň zanechaly vojenských cvičení v oblasti.