Velká Británie má novou ministryni pro mezinárodní rozvoj. Mayová jmenovala Penny Mordauntovou

Britská premiérka Theresa Mayová.

Britská premiérka Theresa Mayová. Zdroj: Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová.
Projev Theresy Mayové.
Theresa Mayová před jednáním parlamentu
Donald Tusk promluvil o brexitu.
5
Fotogalerie

Britská premiérka Theresa Mayová dnes jmenovala novou ministryní pro mezinárodní rozvoj dosavadní státní ministryni pro hendikepované Penny Mordauntovou. Čtyřiačtyřicetiletá politička nahradí Priti Patelovou, která ve středu rezignovala kvůli utajovaným schůzkám s izraelskými politiky.

Mordauntová, která byla v minulosti například také ministryní pro armádu, byla stejně jako Patelová v kampani před loňským referendem aktivní stoupenkyní odchodu Británie z Evropské unie.

Jde o druhou změnu v konzervativním kabinetu Mayové během jednoho týdne. Minulý týden rezignoval ministr obrany Michael Fallon, který se dostal pod tlak kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování. Nahradil ho poslanec Gavin Williamson.

Patelová, podobně jako předtím Fallon, svou rezignaci ve středu odůvodnila tím, že její počínání neodpovídalo "vysokým standardům" očekávaným u ministryně. Politička v době letní dovolené za zády premiérky Theresy Mayové soukromě jednala s izraelskými politiky, včetně předsedy vlády Benjamina Netanjahua.

Pro menšinovou vládu premiérky Mayové jde o další komplikaci v době, kdy vyjednává o odchodu země z Evropské unie.