Nedostatek pracovníků z EU tlačí britské mzdy vzhůru, zaměstnavatelé si zoufají

Lidé protestující vůči odchodu Británie z EU

Lidé protestující vůči odchodu Británie z EU Zdroj: Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová.
Třetí kolo jednání o brexitu
Banksyho Brexit
5
Fotogalerie

Britští zaměstnavatelé jsou nuceni zvyšovat mzdy kvůli rostoucímu nedostatku pracovníků z Evropské unie po loňském referendu o brexitu. 

Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumů konfederace pro nábor nových pracovníků a zaměstnanost REC a britské centrální banky.

Uvedený trend by měl zmírnit nynější zaostávání růstu mezd za inflací, které představuje významný problém pro britskou ekonomiku. Mohl by být rovněž argumentem pro další zvýšení úrokových sazeb britské centrální banky, napsala agentura Reuters.

Konfederace REC uvedla, že nástupní mzdy v říjnu vykázaly druhý nejprudší nárůst od listopadu 2015. "Víme již, že zaměstnanci z EU nás opouštějí kvůli nejistotě, které nyní čelíme," prohlásil generální ředitel konfederace Kevin Green. "Proto potřebujeme vyjasnit podobu budoucího imigračního systému. Jinak se situace bude zhoršovat a zaměstnavatelé budou čelit ještě výraznějšímu nedostatku pracovníků," dodal.

Britská centrální banka dnes uvedla, že problémy se získáváním potřebných pracovníků se zintenzivnily a v řadě odvětví jsou větší, než je obvyklé. Banka nedávno předpověděla, že růst mezd v příštím roce zrychlí na zhruba tři procenta z letošních dvou procent.