Vlak před nehodou nebrzdil, tvrdí španělský strojvůdce

Vykolejený vlak ve Španělsku poblíž města Santiago de Compostela, 25. 7. 2013

Vykolejený vlak ve Španělsku poblíž města Santiago de Compostela, 25. 7. 2013 Zdroj: Profimedia.cz

Železniční neštěstí u španělského města Santiago de Compostela.
Železniční neštěstí u španělského města Santiago de Compostela.
Železniční neštěstí u španělského města Santiago de Compostela.
Železniční neštěstí u španělského města Santiago de Compostela.
Ošetřování pasažérů po železničním neštěstí u španělského města Santiago de Compostela.
10
Fotogalerie
Strojvedoucí vlaku, který v ostré zatáčce vykolejil blízko španělského města Santiago de Compostela, si údajně byl vědom nebezpečně vysoké rychlosti a nutnosti soupravu brzdit. Snížit rychlost ale prý nebylo možné. Španělské televizi to řekl jeden z místních lidí, který zraněného strojvedoucího doprovázel po nehodě na obvaziště.

Strojvedoucí Francisco José Garzón byl při katastrofě zraněn na hlavě a má poraněná žebra. Když ho jeden z místních dobrovolníků doprovázel k ošetření, řekl mu Garzón, že chce zemřít. Údajně dodal, že „jel moc rychle“ a „bylo zapotřebí brzdit, ale nešlo to“.

Policie Garzóna a vyšetřuje ho pro podezření ze zabití z nedbalosti. V neděli jej přivezla v autě s temnými skly do budovy městského soudu v Santiagu de Compostela. Muž by měl soudce informovat o okolnostech nehody, která se zařadila mezi nejhorší železniční neštěstí Španělska i celé Evropy za poslední desetiletí. Jednání soudu je neveřejné.

Garzón zatím odmítal vypovídat, jeho předpokládaný čtvrteční výslech byl odložen na dnešek, údajně ze zdravotních důvodů.

Novináři nemají do soudní síně přístup a nemají ani informace o tom, jak dlouho má nedělní jednání trvat. Soud by měl vyslechnout informace o okolnosti havárie a možných technických poruchách soupravy. Měl by údajně rozhodnout, zda Garzóna ponechá ve vazbě, propustí na kauci či zda upustí od obvinění.

Souprava španělských státních drah v nebezpečné zatáčce před santiagským nádražím víc než dvojnásobně překročila přípustnou rychlost, vykolejila a roztříštila se o betonový koridor. Počet mrtvých se v neděli zvýšil ze 78 na 79, se zraněním v nemocnici leží dalších 70 lidí, z nichž stav 22 je vážný. Pohřeb obětí se uskuteční v pondělí za účasti premiéra Mariana Rajoye.