Vyděrači chtěli po řetězci Ikea šest milionů eur

Policie evakuovala všechny čtyři obchodní domy Ikea v České republice.

Policie evakuovala všechny čtyři obchodní domy Ikea v České republice. Zdroj: CTK/Dolezal Michal

Za nedávnými výbuchy a pokusy o útoky v obchodech Ikea v několika evropských zemích je prý vydírání. Vyděrač či skupina vyděračů podle dnešního belgického listu Le Soir a víkendového francouzského deníku Le Parisien od vedení firmy požadovali šest milionů eur (147 milionů korun). Jedna nálož byla i v obchodě v Praze na Zličíně.

Obchody známé švédské společnosti nabízející nábytek se od května staly cílem různých vandalských činů a útoků. Případy hlásí Francie, Belgie, Nizozemsko, Německo a také Česko. Vždy kdosi umístil v obchodě či u něj malé výbušné zařízení složené z hodin, petard a nádob s mlékem, napsal Le Parisien.

Podle jeho informací vedení švédské firmy dostalo ultimátum na předání peněz 2. září, tedy ve stejný den, kdy byla objevena připravená nálož u obchodu na pražském Zličíně. V dopisu bylo po firmě požadováno šest milionů eur, které měly být vyplaceny do 16. září. Pokud by se tak nestalo, tak podle listu hrozí další výbuch v některém z obchodů společnosti.

Ve Francii kvůli varování policie posílila kontroly, avšak žádné výbušné zařízení v žádném z 28 obchodů v zemi nenašla.

Le Parisien citoval zdroje, podle nichž by se vyděrač či vyděrači mohli nacházet v Polsku. „Jsou velmi mobilní a neváhají jet tisíce kilometrů, aby umístili někde výbušné zařízení a spálili za sebou stopy,“ řekl tento nejmenovaný zdroj. Le Soir podotkl, že není jasné, zda IKEA požadované peníze zaplatila či nikoli.