Zadlužený Řím raději přerušil kandidaturu na pořádání olympijských her v roce 2024

Gladiátora v Římě překvapily sněhové vločky

Gladiátora v Římě překvapily sněhové vločky Zdroj: ctk

Řím, Itálie
Žena na trhu v Římě
Největší antická loděnice v Římě
Demonstrace v Římě proti sňatkům homosexuálů
Turisté v Římě (ilustrační foto)
18
Fotogalerie

 Italský olympijský výbor (CONI) přerušil kandidaturu Říma na pořádání olympijských her v roce 2024. CONI si tak nechal otevřená vrátka pro případ, že by se změnilo vedení města v čele se starostkou Virginií Raggiovou, jež je odpůrkyní OH ve "Věčném městě".

"Napsal jsem dopis Mezinárodnímu olympijskému výboru, v němž jsem ho informoval o přerušení kandidatury Říma na rok 2024," uvedl na dnešní tiskové konferenci prezident CONI Giovanni Malago.

Po pravděpodobném konci římské kandidatury zůstalo ve hře o OH 2024 pouze trio Paříž, Los Angeles a Budapešť. Mezinárodní olympijský výbor rozhodne o pořadateli v září příštího roku na zasedání v Limě.

Očekávaný Malagův krok přišel dva týdny poté, co na doporučení nové starostky Raggiové městská rada hlasovala proti podpoře kandidatury. Raggiová, zástupkyně protestního Hnutí pět hvězd, hned po svém červnovém zvolení do funkce odmítla podporu OH v Římě kvůli zadluženosti města.

Kandidatura italské metropole, kde se hry konaly v roce 1960, ztroskotala už podruhé za sebou. Snaha o organizaci her 2020 nedostala finanční záruky od vlády.

Prezident CONI Malago srovnal situaci Říma s Vancouverem, jenž stáhl kandidaturu šest měsíců předtím, než získalo zimní olympijské hry 1980 Lake Placid. Vancouver si pak musel na další šanci počkat třicet let do roku 2010.

"Myslím, že za své tehdejší rozhodnutí zaplatil Vancouver velkou cenu. Řím a Itálie jsou nyní v podobné situaci," uvedl Malago. Aby získal znovu důvěru olympijského hnutí, okamžitě nabídl Milán jako hostitele kongresu MOV v roce 2019.

"Je to první krok k rehabilitaci Itálie po tomto neakceptovatelném přerušení (kandidatury). Měl jsem možnost o tom mluvit s prezidentem MOV Thomasem Bachem a generálním ředitelem Christophem De Kepperem, kteří tuto ideu podpořili. Takto můžeme otočit list a jít dál," uvedl šéf Italského olympijského výboru.