Zrušené sportovní akce zasáhnou ruskou hrdost i ekonomiku. Země přijde o miliardy

Rusko přijde o celou řadu velkých sportovních akcí včetně těch fotbalových.

Rusko přijde o celou řadu velkých sportovních akcí včetně těch fotbalových. Zdroj: ČTK

UEFA Petrohradu odebrala pořadatelství finále Ligy mistrů.
UEFA Petrohradu odebrala pořadatelství finále Ligy mistrů.
3
Fotogalerie

Řada světových sportovních organizací odebrala Rusku status hostitelské země svých mezinárodních sportovních akcí a jejich pořádání předala do rukou jiné země. I když se může zdát, že tato rozhodnutí zasáhnou hlavně ruskou sportovní hrdost, neopomenutelné jsou také finanční ztráty. Jen dvě nejvýznamnější akce připraví ruskou ekonomiku o dvě a půl miliardy korun.

Jednou z akcí, která zabolí Rusko nejvíce, je zrušená Velká cena Ruska ze seriálu závodů formule 1. Za zařazení sočského okruhu mezi zastávky mistrovství světa platí země ročně padesát milionů dolarů. O ty ale kvůli invazi na Ukrajinu přijde. Jedná se o jeden z nejdražších kontraktů na okruhu, dražší smlouvu má podle oficiálních informací F1 pouze Saúdská Arábie, Katar a Ázerbájdžán.

Video placeholde
Hackerská skupina Anonymous vyhlásila Putinovi kybernetickou válku. • Videohub

Rusko přijde také o největší akci evropského klubového fotbalu. Květnové finále Ligy mistrů přesunula UEFA z původně vybraného Petrohradu na stadion Stade de France do Paříže. Ekonomický dopad na hostitelské město přitom není zanedbatelný. Těží z něj především na několik dní obsazené hotely, bary, restaurace a turistické atrakce, které zaplaví fotbaloví fanoušci. Podle studie společnosti SportsValue a magazínu Total Fotball Analysis přijde Petrohrad přibližně o pětapadesát milionů dolarů.

Další peníze nezíská Rusko v dalších sportech. Sankce na ruské sportovce uvalilo 24 sportovních organizací a zemi bylo odebráno již čtrnáct mezinárodních sportovních akcí.

Stalo se tak především v reakci na apel Mezinárodního olympijského výboru, který vyzval asociace jednotlivých sportů, aby vyloučily sportovce Ruska a Běloruska z mezinárodních soutěží a odebraly jim pořadatelství mezinárodních akcí. Rusko tak přišlo také o mistrovství světa volejbalistů, Grand Slam v judu, světové poháry svěřené Mezinárodní lyžařskou federací nebo mistrovství Evropy v curlingu.

Stranou nezůstal ani svět počítačových her. Vývojář videoher EA Sports rozhodl, že ruské sportovní týmy a kluby budou smazány z her FIFA 22 a NHL 22. Stvrdil tak rozhodnutí asociací FIFA, UEFA a IIHF, které ruské celky vyloučily z nadcházejících mezinárodních akcí včetně letošních mistrovství světa ve fotbale i hokeji.