Jak pomoci Ukrajině: kam posílat peníze na humanitární pomoc

Pomoc pro Ukrajinu

Pomoc pro Ukrajinu Zdroj: iStock

Obrněné vozidlo jede po ulici v Armjansku.
Evakuace ruského generálního konzulátu v Charkově 22. února 2022
3
Fotogalerie

24. února v ranních hodinách zahájily ruské jednotky invazi na území Ukrajiny. Stalo se tak po nočním projevu prezidenta Vladimira Putina, ve kterém uvedl, že Moskva nemůže tolerovat hrozby přicházející z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů. Finanční i materiální pomoc nabízí Ukrajině řada zemí, k podpoře se hlásí i české firmy. Do pomoci Ukrajině se mohou zapojit i jednotlivci prostřednictvím finančních sbírek i materiální pomocí.

Na aktuální dění zareagovala řada organizací založením sbírek na pomoc ukrajinským občanům, ale i na podporu ukrajinských ozbrojených sil. Finanční podpora bude směřovat na zajištění základních potřeb lidí ze zasažených oblastí i na materiální podporu.

Kromě finanční podpory je možné pomoci materiálně a přinést na některé veřejné sběrné místo teplé oblečení, spacáky, deky i karimatky. Potřebné jsou rovněž hygienické potřeby a ručníky, trvanlivé potraviny, dětská umělá výživa a další věci pro děti. Poptávka je také po SIM kartách nebo powerbankách.

ONLINE: Válka na Ukrajině >>>

Kam můžete posílat peníze?

Sbírka paměti národa – podporuje organizaci Come Back Alive pomáhající ukrajinským vojákům ve válce na Donbasu. Ta poskytuje hlavně technickou, školicí a zdravotní podporu.

Člověk v tísni – sbírka SOS Ukrajině byla založena v roce 2014, peníze poputují na humanitární pomoc obětem konfliktu. 

Arcidiecézní charita Praha – sbírka na pomoc Ukrajincům, kteří se v souvislosti s válečným konfliktem nacházejí na území pražské arcidiecéze v kritické situaci.

Velvyslanectví Ukrajiny v České republice – zastupitelský úřad Ukrajiny v České republice vyhlásil sbírku na nákup vojenského materiálu pro armádu a domobranu.

Charita České republiky – veřejná sbírka směruje pomoc primárně obyvatelům zasažených oblastí.

Přispět je možné také zasláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90.

SOS ADRA: Pomoc Ukrajině – finanční dary budou použity na přímou pomoc lidem zasaženým konfliktem, a to zejména na zajištění základních potřeb vysídlených a evakuovaných obyvatel.

Přímo na místě pomáhají obyvatelům v zasažených oblastech i uprchlíkům na hranicích s Polskem i Slovenskem pracovníci Armády spásy nebo organizace Care. Ty je možno podpořit přes jejich stránky finančním příspěvkem.

Ukrajinu je možné podpořit také kryptoměnami. O podpoře kryptoměnami je možné si přečíst na stránkách Stojíme za Ukrajinou, která sdružuje aktivitu většiny organizací a informuje o celé řadě dalších možností pomoci.

Sběrná místa materiální pomoci

Český červený kříž – ve střediscích všech oblastních spolků shromažďuje oblečení, deky a další textilní dary.

Armáda spásy – obdobně pobočky Armády spásy a jejich sběrné kontejnery shromažďují oblečení.

Sbírka ukrajinského velvyslanectví – o aktuálně potřebných věcech je možné se informovat na facebookových stránkách velvyslanectví. Shromažďuje širokou škálu materiální pomoci.

Přehledné informace o dalších způsobech pomoci je možné najít na stránkách Pomáhej Ukrajině. Neziskové organizace pomáhající migrantrům v České republice se spojily a toto je centrální místo, kde můžete nabídnout pomoc.

Podpora Českého červeného kříže

Pomoci Ukrajině lze také prostřednictvím podpory Českého červeného kříže, který poskytuje podporu mobilním zdravotnickým týmům na Ukrajině. Pomoc bude zahrnovat dodávku aut, zdravotnických stanů či chirurgických sad. Celkem Ukrajinský červený kříž obdrží přes pět tun zdravotnického materiálu v hodnotě 3,6 milionu korun. 

Fond humanity Českého červeného kříže veřejná sbírka s číslem účtu 333999/2700 a variabilním symbolem 1502. Využít lze i dárcovskou SMS a online platbu.