Americký trh práce netvoří nová místa

Nezaměstnaní

Nezaměstnaní Zdroj: ctk

Největší hospodářství světa vytvořilo v březnu jen 88 tisíc nových pracovních míst. Analytici přitom očekávali 190 tisíc. Obavy ze zpomalení americké ekonomiky poslaly dolů akciové trhy. Americký index S&P 500 v pátek oslabil o 0,4 procenta, německý DAX přišel dokonce o dvě procenta.

Míra nezaměstnanosti, která se získává jinou metodikou, v březnu klesla ze 7,7 na 7,6 procenta. Za tím ale stojí menší počet nezaměstnaných, kteří si nenašli práci a zamířili mimo pracovní trh, protože hledání vzdali. Některé studie udávají, že pokud by práceschopného obyvatelstva bylo ve Spojených státech stejně jako před pěti lety, držela by se míra nezaměstnanosti nad deseti procenty.

„Dostáváme další významnou známku zpomalování americké ekonomiky po silných dvou úvodních měsících tohoto roku. Přestože je tu slušná šance, že půjde o další jednorázové zaváhání, jako jsme párkrát viděli v minulých dvou letech, optimismus o americkém oživení je třeba tlumit,“ uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk.

Slabá data z trhu práce a oznámení japonské centrální banky o dalším vystupňování jejího programu kvantitativního uvolňování by tak mohly zamíchat karty americké centrální bance (Fed), jejíž představitelé ještě minulý týden naznačovali, že by Fed mohl ukončit třetí kolo kvantitativního uvolňování do konce letošního roku.

Analytici také očekávají, že poslední data z trhu práce vystupňují tlak na Bílý dům a Kongres, kteří se marně snaží dosáhnout dohody o fiskálním směřování a na ekonomiku zatím dopadá negativní vliv zvýšených daní v lednu a spuštění automatických škrtů minulý měsíc.