Automobilky loni dotáhly zahraniční obchod k přebytku 191,4 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zahraniční obchod si loni v Česku meziročně polepšil o o 70,2 miliardy korun a celkově skončil přebytkem 191,4 miliardy. V prosinci se zvýšíl jak vývoz (o 10,1 procenta) tak dovoz o 5,1 procenta. Obchodní bilance v prosinci skončila přebytkem 10,5 miliardy korun, což je meziročně o 10,4 miliardy korun lepší výsledek. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Přebytek zahraničního obchodu se v prosinci v porovnání s předchozím měsícem sice snížil, ale podle analytika Václava Franče z Raiffeisenbank byl pokles nižší, než očekával trh. „Trh očekával přebytek pět miliard korun, náš odhad byl šest miliard. Za snížením měsíčního přebytku stál zejména pomalejší růst průmyslu v prosinci a také obvyklá sezónnost v zahraničním obchodě. V národním vyjádření skončil zahraniční obchod v deficitu 5,77 miliardy korun,“ uvedl Franče. Pro tento rok Raiffeisenbank odhaduje přebytek obchodní bilance ve výši 154 miliard korun.

Vývoz

VývozVývoz | CSU

V prosinci se podle Petra Dufka z ČSOB dařilo výrazně zvyšovat vývoz strojů a dopravních prostředků, které dominují českému exportu. Naopak dovoz zatěžovaly dražší suroviny, se kterými se česká ekonomika potýkala celý loňský rok.

„Hlavní zásluhu na výborných výsledcích zahraničního obchodu mají především automobilky, kterým se dařilo prosazovat i na klesajícím evropském trhu a zvláště pak na rostoucích východních trzích,“ označil Dufek tahouna české ekonomiky. Zaznamenáníhodný je hlavně růst exportu do Ruska meziročně o téměř 60 procent.

„Otázkou je, jak se bude zahraničnímu obchodu dařit v roce letošním, který poznamená výrazné oslabení poptávky v západní Evropě, která se pod tíhou dluhů učí šetřit,“ dodal Dufek.

Dovoz

DovozDovoz | CSUZdroj: ČSÚ