Bankovní asociace: Ekonomika letos zbrzdí pád a příští rok poroste

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Rok 2012 byl pro tuzemskou ekonomiku nepříznivý. Letos se má situace obrátit a v roce 2014 již má hospodářství znovu růst. Česká bankovní asociace (ČBA) předvídá růst téměř dvouprocentní.

Aktuální prognóza ČBA hovoří o postupném urychlení růstu ekonomiky v závěru letošního roku. „I přes problémy české ekonomiky v roce 2012 a neočekávaný pokles HDP v Německu očekáváme v druhé polovině roku oživení. Výsledkem by měl být nejen mírný pokles ekonomiky za celý rok (-0,2 procenta), ale především dobrý základ pro vývoj v roce 2014.“ uvedl Petr Dufek, člen Vědeckého grémia ČBA a ředitel makroekonomického výzkumu ČSOB.

Podle prognózy se dá rovněž očekávat snížení nezaměstnanosti, ale zejména vlivem sezónních prací. Zato útraty v obchodech mají dále klesat. Dynamika spotřeby domácností sice zůstane v záporné hodnotě (-0,5 procenty), což je ovšem podstatně lepší situace než loni a potvrzuje to stabilizaci této oblasti, uvádí studie.

Prognóza ČBA

Prognóza ČBAPrognóza ČBA | CBA

K letošnímu mírnému poklesu HDP přispějí také investice a čistý export tak bude de facto jediným faktorem působícím ve prospěch růstu ekonomiky. „Navzdory přetrvávající nepříznivé ekonomické situaci stále prognózujeme růst bankovních úvěrů(o 2,7 procenta) při silnějším růstu v sektoru domácností (3,5 procenta). Oživení ekonomiky se do poptávky po úvěrech promítne až se zpožděním.“ řekl Jaromír Šindel, člen Vědeckého grémia ČBA a hlavní ekonom Citibank pro Českou republiku.

Výhled asociace na rok 2014 se nemění. Za předpokladu naplnění prognózy pro rok 2013 by rok následující měl přinést urychlení růstu ekonomiky (na 1,8 procenta) s mezikvartálními hodnotami okolo 0,5 procenta. Zlepšení situace na trhu práce pak bude zpožděné a jen pozvolné.

Prognóza ČBA
Prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků 7 členských bank ČBA: Michal Brožka (Raiffeisenbank), Petr Dufek (ČSOB), Petr Gapko (GE Money), Martin Lobotka (Česká spořitelna), Pavel Sobíšek (UniCredit Bank), Jaromír Šindel (Citibank) a Jan Vejmělek (Komerční banka). Za ČBA se na tvorbě prognózy podílí Luděk Niedermayer a Jiří Bušek.
Česká bankovní asociace vznikla v roce 1990 a je dobrovolným sdružením právnických osob podnikajících v oblasti peněžnictví. V současné době sdružuje 37 členů. Rolí asociace je především zastupovat a prosazovat společné zájmy členů, prezentovat roli a zájmy bankovnictví vůči veřejnosti, podílet se na standardizaci postupů v bankovnictví a na vytváření odborných zvyklostí, podporovat harmonizaci bankovní legislativy s legislativou Evropské unie a vyvíjet aktivitu v informativní a školící oblasti. ČBA je členem Evropské bankoví federace a Euriboru.