Brusel srazil odhad růstu eurozóny, Česku ale přilepšil

Automobilka

Automobilka Zdroj: Jiri Kotatko

Evropská komise (EK) dnes zvýšila odhad hospodářského růstu Česka pro letošní i příští rok. Domácí ekonomika by letos měla povyrůst o 2,5 procenta, tedy o čtvrtinu rychleji, než komisaři předpokládali ve své jarní prognóze. Rok 2015 má být ještě úspěšnější, Česko podle odhadů EK přidá 2,7 procenta.

Dosavadní bruselský odhad přitom počítal s číslem o desetinu horším. Příznivé odhady pro Česko jsou v ostrém kontrastu s předpoklady komisařů pro eurozónu, jejíž ekonomické vyhlídky Komise ostře zhoršila.

„Poslední údaje naznačují, že ekonomické oživení v České republice nabírá na síle a v příštím roce dále zrychlí. Hlavními růstovými motory jsou letos investice a spotřeba domácností, což se nezmění ani v roce 2015, vládní deficit by měl zůstat pod kritickými třemi procenty,“ uvádí podzimní prognóza Evropské komise.

Vývoj české ekonomiky:HDPHDP | www.tradingeconomics.com

Komisaři odhadují, že nezaměstnanost v Česku do roku 2016 postupně klesne na úroveň kolem šesti procent, inflace by měla naopak postupně zrychlovat z letošního půlprocenta přes 1,4 procenta v příštím roce na 1,8 procenta v roce 2016. I pro tento rok počítá Evropská komise s českým růstem na úrovni 2,7 procenta.

Vůči eurozóně je Komise naopak o poznání skeptičtější. Odhad růstu eurozóny snížili komisaři pro letošní rok o třetinu, a to na 0,8 procenta z květnových 1,2 procenta, obdobně má eurozóna zpomalit i v příštím roce, a to z dříve odhadovaných 1,7 na 1,1 procenta.

Na vině má být především zpomalení hlavních evropských ekonomik, Německa a Francie. Mezi hlavní důvody řadí komisaři napětí na Ukrajině, potíže na Středním východě a také nedostatek investic v eurozóně.