Akcie Aquinoxu vyskočily během tří dnů o 1100 procent

Makléř na burze

Makléř na burze Zdroj: ctk

Na jedenáctinásobek své sázky si během pouhých třech obchodních dnů přišli investoři do akcií kanadské biotechnologické firmy Aquinox Pharmaceuticals. Zatímco ještě před týdnem se akcie bez většího zájmu burziánů počítaly po necelých dvou dolarech za kus, nyní se obchodují za více než 22. Z dvacetimilionové firmy bez příjmů i zisku se tak téměř přes noc stal farmaceutický hráč s burzovní hodnotou kolem čtvrt miliardy dolarů.

Za růstovým skokem stál úspěšný výsledek klinických testů firmou vyvíjeného léku pro boj s intersticiální cystitidou. Touto nemocí trpí jen ve Spojených státech podle údajů Úřadu pro kontrolu léčiv FDA až 11 milionů lidí, lídrem na tomto trhu je zámořský farmaceutický gigant Johnson & Johnson’s. Lék s kódovým označením AQX-1125 navíc nemusel říct poslední slovo, testován je totiž i na léčbu atopického ekzému.

Aquinox vstoupila na burzu v březnu loňského roku za 11 dolarů za kus, od té doby však její kurz postupně slábl. Výsledky klinických testů na úspěšnost léčby atopického ekzému firma ohlásí koncem letošního roku.

Akcie biotechnologického sektoru slaví v posledním roce velké úspěchy. Index Nasdaq Biotechnology od počátku roku posílil o 21 procent, za uplynulý rok pak téměř o 40. Boom investorského zájmu o odvětví započal v polovině roku 2011, hodnota bio-akcií se od té doby takřka zčtyřnásobila.