Akcie evropských firem jsou nejdražší v historii

Burza ve Frankfurtu

Burza ve Frankfurtu Zdroj: Profimedia.cz

Akcie evropských firem zdolaly další metu. Burzovní index Stoxx Europe sdružující na šest stovek vybraných firem starého kontinentu zlomil během čtvrtečního obchodování patnáct let starý rekord z období technologické horečky dotcom.

Akcie z výkladní skříně evropského trhu jsou tak nejdražší přinejmenším od roku 1987, kdy index začal ceny mapovat. Symbol výkonnosti kontinentálních akcií je zároveň o dvě procenta nad svým předkrizovým maximem z června roku 2007.

„Akcie tlačí vzhůru příznivá makrodata stejně jako víra v kvantitativní uvolňování Evropské centrální banky a podpora zdejších exportérů skrze slabší euro,“ uvádí Martin Krajhanzl z České spořitelny. Evropským akciím podle expertů nahrává i sílící hrozba, že Amerika utáhne svou měnovou politiku už na počátku léta. „Ještě před pár měsíci byla situace opačná, evropské akcie nikdo nechtěl, teď se situace úplně obrátila,“ uvedl analytik švýcarské privátní banky Pictet Luca Paolini.

Vývoj indexu Stoxx Europe 600Vývoj indexu Stoxx Europe 600 | E15

Evropský Index Stoxx Europe 600 letos přidal už přes 18 procent, a zcela tak zastínil zbylé regiony světa. O více než 25 procent dokonce letos už podražily akcie v Dánsku, Maďarsku nebo Portugalsku. Mezi hrstku ztrátových evropských trhů naopak patří Řecko s Tureckem, tamní akciové indexy ztrácejí od čtyř do šesti procent.

Podle expertů budou muset evropské firmy opodstatnit vysoké ocenění burz tvrdými daty z výsledovek. „Pokud má výkonnost evropských burz i nadále překonávat zbytek světa, musí investoři vidět zrychlující růst ekonomik a silnější zisky firem,“ uvádí analytik zámořské JP Morgan David Stubbs. Pokud jde o odvětví, která mají před sebou růstové vyhlídky, experti britské banky Barclays sází na bankovnictví a léta opomíjený realitní sektor.