Akcie Herbalife spadly od ledna o třetinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Herbalife, společnost, kterou finančník Bill Ackman nařkl z toho, že je pouhým letadlem, od začátku roku ztratila třetinu tržní hodnoty. Ještě na začátku roku se akcie obchodovaly za 79,5 dolaru, v úterý to bylo jen 53 dolarů.

Na začátku týdne přinesly zpravodajské agentury informace, že je výrobce potravinových doplňků Herbalife vyšetřován FBI a americkým ministerstvem spravedlnosti. Podle informací deníku New York Times vyšetřování probíhá již několik měsíců. Herbalife v noci na úterý popřela, že by ji někdo vyšetřoval či oficiálně požádal o spolupráci při vyšetřování. Herbalife distribuuje své koktejly na hubnutí a další potravinové doplňky přes síť obchodních zástupců, kterou někteří – včetně finančního veterána Ackmana – nazývají pyramidovou hrou. Tato obvinění Herbalife vytrvale odmítá.

Vyšetřování amerických úřadů by se mělo týkat právě obchodního modelu společnosti. Federální komise pro obchod (FTC) spustila civilní vyšetřování firmy, která je zároveň v hledáčku americké Komise pro cenné papíry. Akcie firmy, která má sídlo v kalifornském Los Angeles, nemohou najít nový směr. Po pátečním pádu o 14 procent přišel počátkem týdne až desetiprocentní růst, který však následoval další propad.

Ackman, který spravuje hedgeový fond Pershing Square Capital, do firmy tepe již téměř rok a půl. Veřejně Herbalife poprvé nařkl z pyramidové hry v prosinci 2012, několik měsíců později vsadila jeho firma miliardu dolarů na pokles jejích akcií. Ackman musí doufat, že jeho nařčení se prokáže a cena akcií spadne na nulu, což je podle něho jejich skutečná hodnota. „On věří, že Herbalife zneužívá nízkopříjmové skupiny obyvatel,“ říká Stephanie Ruhleová z Bloomberg TV.

Ackman se stále drží své víry, že Herbalife jednou padnout musí. Řada z jeho počátečních partnerů boj už dávno vzdala. Do karet mu zatím nehraje skutečnost, že od prosince 2012, kdy se investor do Herbalife opřel poprvé, akcie posílily o téměř 13 procent.

Akcie Herbalife v posledních pěti letechAkcie Herbalife v posledních pěti letechAkcie Herbalife v posledních pěti letech | Yahoo Finance