Akcie konopného byznysu znovu letí vzhůru, blíží se svému maximu

Pěstírna konopí denverské společnosti Medicine Man

Pěstírna konopí denverské společnosti Medicine Man Zdroj: profimedia

Byznys s lékařskou marihuanou klepe na americké federální dveře a stal se zároveň horkým burzovním tématem. Akcie jednoho z nejznámějších vývojářů konopného léčiva, britské GW Pharmaceuticals, jen během letoška podražily bezmála o polovinu a jsou na dohled od svého historického maxima. Nejen akcie této firmy žene vzhůru snaha týmu amerických senátorů jednou provždy prolomit konopné tabu na federální úrovni.

Desátého března předložila tříčlenná skupina amerických senátorů návrh na změnu federálního zákona, který by jednotlivým americkým státům umožnil svobodnou regulaci medicínského konopí bez obav z represí uživatelů či producentů od centrálních úřadů. V současnosti je marihuana na federální úrovni spolu s heroinem na seznamu zakázaných drog, cílem zákona je posun o škatulku níže do kategorie regulovaných látek, kam patří i léky proti bolesti jako například morfium.

Ačkoli je celý legislativní proces teprve na počátku, investoři už začínají větřit solidní zisky z uvolnění trhu. Vedle GW Pharmaceuticals vyvíjejí léky na bázi marihuany a tlačí se na místní trh i domácí Insys Therapeutics, jejíž akcie letos posílily už o 35 procent.

Burzovní hodnota obou firem tak do současnosti vyšplhala na čtyři miliardy dolarů, přestože souhrnné tržby obou hráčů za poslední rok nedosáhly ani šestnáctiny této částky. GW Pharmaceuticals dokonce zatím nikdy nedosáhla zisku, když její přípravky teprve čekají na povolení k prodeji.

Konopné IPO
Unikátní událost se uskutečnila v Kanadě. V pondělí se v Torontu začalo obchodovat s akciemi firmy Nutritional High, která se zabývá výrobou marihuanových poživatin pro americký trh. V Kanadě je použití psychoaktivního konopí mimo zdravotnictví zakázáno. Skrze IPO firma získala 1,5 milionu dolarů a na trh vstoupila s cenou 8,5 centu za akcii.

Dvěma želízky v ohni konopného byznysu jsou v případě GW Pharmaceuticals léky Sativex a Epidiolex. První je určen k boji s roztroušenou sklerózou, druhý by měl pomáhat dětským pacientům s epilepsií. Jeho účinky nyní zkoumá americký zdravotnický regulátor FDA. Přípravek Subsys od amerického Insysu míří k pacientům trpícím bolestmi spojenými se zhoubnými nemocemi, lék Dronabinol je určen k potírání vedlejších potíží při chemoterapii a AIDS.

Odstranění federální konopné prohibice by nenařizovalo jednotlivým státům legalizovat marihuanu, nový regulační rámec by ale například ulehčil konopným firmám jejich financování. Americké banky totiž v souladu s federálním zákonem nemohou na výzkum konopných přípravků poskytovat úvěry. Navzdory federálnímu právu je nyní lékařské konopí povoleno ve 23 amerických státech.

Vývoj akcií GW PharmaceutialsVývoj akcií GW Pharmaceutials | e15