Akcie na pražské burze prý nabídnou i třetinový roční zisk

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Finance, hazard a limonády, právě na těchto adresách by se měli poohlédnout investoři chtiví českých akcií. Alespoň tak praví lednová burzovní doporučení domácích i zahraničních finančních domů, zvěstující sázkám na tyto sektory i desítky procent ročního zisku.

Výrazně levněji oproti konkurentům na srovnatelných zahraničních burzách vidí akcie Kofoly experti České spořitelny. „Zlepšující se situace na českém a slovinském trhu by měla v následujících třech letech vést k tříprocentnímu ročnímu růstu zisku EBITDA,“ uvádí analytik banky Petr Bártek.

Spořitelna vidí akcie Kofoly v ročním horizontu o čtvrtinu dráže a lesk titulu zvyšuje až dvouprocentní dividenda. Ještě dále jdou na cestě optimismu analytici z Wall Street.

Bankéři Goldman Sachs věří akciím Erste, jejich aktuální cena kolem sedmi stokorun prý neadekvátně podceňuje skutečnou hodnotu rakouské banky.

Vybraná lednová investiční doporučeníVybraná lednová investiční doporučení | E15

Kdo z burziánů nakoupí, zhodnotí podle Goldman Sachs svou investici do roka o třetinu. Trio lednových tipů uzavírá Fortuna. I zde se má roční výnos počítat ve dvou cifrách, na dvanáct procent sází opět Česká spořitelna.

S rozmyslem a notnou dávkou opatrnosti by naopak měli spekulanti sázet na energetiku a telekomunikace, akcie zástupců obou odvětví jsou prý vzhledem k poměrům v jejich byznysu předražené.

Akcie O2 podle J&T Banky do roka sleví o čtyři procenta, bankéři Deutsche Bank dokonce varují před cenovkou 183 korun. Pro investory by to znamenalo čtvrtinový odpis vkladu. Němečtí bankéři se obrátili zády i k ČEZ. Akcie prý do roka klesnou o šest procent.