Akcie NWR pokračují v pádu, analytici nevěří záchrannému plánu

Důl Darkov

Důl Darkov Zdroj: NWR

Akcie těžební společnosti NWR se dnes propadly na nové historické dno. Firma tak po krátkém posílení navázala na předchozí dlouhodobý sestup. Nedařilo se celé pražské burze, od rána umazala 0,79 procenta.

Cena akcií NWR dopoledne klesla o 9,12 procenta na 32,9 koruny, čímž firma zcela přišla o dřívější nárůst, který přineslo obchodování od pátku.

„Pokles odpovídá dění na hlavních evropských burzách. Akcie NWR a CME ale tento trend značně předbíhají,“ uvedl analytik Martin Oliva z Patria Direct. „Na NWR dolehlo snížení cílové ceny od Citigroup na novou nejnižší úroveň mezi všemi analytickými domy. Citi hodnotí navržené kroky managementu pro letošní rok jako příliš ambiciózní,“ doplnil. Navíc podle Olivy snížili cílovou cenu pro NWR také analytici UniCredit Bank a mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila rating firmy.

NWR ve čtvrtletí prodělala dvě miliardy korun. Firma na ztrátu zareagovala oznámením výprodeje majetku a úsporným programem. Platy zaměstnanců klesnou o deset procent. Pomocí prvních kroků by NWR měla získat 100 milionů eur.

Těžební firma rovněž připravuje prodej koksárny OKK, která zaměstnává 700 lidí. „Očekáváme poměrně velký zájem. Cenu by měla určit soutěž mezi zájemci,“ uvedl v půlce května finanční ředitel Marek Jelínek. O prodeji nebo uzavření dalších provozů se ještě rozhodne.

Akcie NWR v posledních 5 letechAkcie NWR v posledních 5 letechAkcie NWR v posledních 5 letech | bruner@mf.cz