Akcie NWR za poslední týden podražily o celých 96 procent

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: ctk

Na své si přišli investoři, kteří právě před týdnem vsadili na akcie domácího těžaře NWR. Po dramatickém červencovém propadu předvedl titul v uplynulém týdnu spanilou jízdu. Během posledních pěti obchodních dnů totiž akcie NWR takřka zdvojnásobily svou cenu. Stalo se tak bez jakékoli nové zprávy o společnosti.

„Navzdory růstu zůstává fundament společnosti NWR beze změny,“ uvádí Tomáš Sýkora z Patria Online. Trhem však otřásá hned celá řada spekulací, počínaje převzetím těžaře polskou JSW. „Vzhledem k dříve oznámeným variantám restrukturalizace NWR, ale i současnému nedořešenému jednání s věřiteli považujeme tuto variantu za málo pravděpodobnou,“ míní Jiří Zendulka z BH Securities.

Za skokovým růstem akcie podle něho stojí zájem některého z investorů o zajištění účasti na chystaném navýšení kapitálu. „Důvodem může být i snaha svést se na korekci titulu ze strany spekulativních krátkodobých obchodníků,“ dodává Zendulka.

Přes svůj týdenní růst zažily akcie v rámci jednotlivých obchodních dnů extrémní cenové výkyvy. Včera se tak titul obchodoval v pásmu mezi 2,80 a 4,70 koruny, což znamená takřka sedmdesátiprocentní rozdíl. Těžařské akcie nakonec uzavřely pondělní seanci pětiprocentním poklesem na ceně 4,25 koruny. Od začátku letošního roku propadly akcie NWR o bezmála 83 procent.

Akcie NWR v posledním roceAkcie NWR v posledním roceAkcie NWR v posledním roce | bruner@mf.cz

Pavel Páral: Kalné světlo na konci tunelu