Akcie Prady první den obchodování posílily

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: prada.com

Akcie italského módního domu v první den obchodování na hongkongské burze těžily z posilování celého hongkongského parketu. Cena akcií se dostala na 40 hongkongských dolarů, což je 1,3 procenta nad upisovací cenou 39,50 hongkongského dolaru. Obchodní den akcie zakončily lehce nad upisovací cenou na 39,60.

„Prada nastavila cenu akcií poměrně vysoko – z pohledu poměru mezi cenou a ziskem – ale IPO bylo podpořeno růstovou story rychle stoupající čínské poptávky po luxusním zboží,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Ben Kwok ze společnosti KGI Asia.

Italský výrobce módního zboží je v Hongkongu kotován pod označením „1913“ – tedy roku založení Prady. Milánská firma se po letech váhání rozhodla připojit ke společnostem L’Occitane či Samsonite a uvést akcie na hongkongskou burzu, aby byla blízko čínského trhu, od nějž si mnoho slibuje. Pradě se úpisem povedlo získat 2,14 miliardy dolarů, o něco méně než maximálně možné 2,6 miliardy.

Primární úpis akcií společnost ocenil na 23násobek očekávané letošního zisku, což je více, než za kolik se obchodují konkurenční firmy v Evropě. Relativní úspěch úpisu Prady, jež se stala první módní značkou a první italskou společností na hongkongské burze vůbec, by mohl přimět další společnosti, aby ji následovaly.

Poptávka po akciích Prady byla ze strany institucionálních investorů podle deníku Financial Times třikrát vyšší než nabídka, což kontrastuje s retailovými investory. Ti ztratili zájem poté, co zjistili, že by museli platit daň z dividend a daň z prodeje akcií italským úřadům. Velcí institucionální investoři nakonec skoupili 95 procent nabízených akcií.

Jejich zájem značí, že plán Prady na expanzi, který zahrnuje i otevření nových 80 obchodů během tří let, byl dostatečným růstovým příběhem. Někteří analytici však varují, že přílišná agrese by v dlouhodobém horizontu mohla rozředit hodnotu značky.