Akcie rostly o 24 tisíc procent. Firma přitom nemá zaměstnance ani zisky

akcie, burzy

akcie, burzy Zdroj: ctk

Firma Cynk Technology zažívá na burze doposud nevídaný růst. Od poloviny června hodnota jejích akcií vyrostla o více než 24 tisíc procent. Aktuální tržní kapitalizace firmy tak přesahuje čtyř miliardy dolarů.

Papírově je Cynk Technology úspěšnější než Apple, jehož akcie od roku 1980 vyrostly o „pouhých“ 18 tisíc procent, jak píše Business Insider. V tržní kapitalizaci neznámá firma překonává například JetBlue Airways nebo The New York Times. Při bližším pohledu tu ale něco nehraje - údajně technologická společnost totiž v podstatě neexistuje.

Z veřejně dostupných zdrojů Business Insider odhalil, že firma nemá žádná aktiva, nikdy nevykázala žádné příjmy a dokonce nemá ani zaměstnance. S firmou je spojené jediné jméno: Marlon Luis Sanchez. Ten podle webu 4-traders.com vlastní 210 milionů akcií Cynk Technologies (celkem celkem 72 procent), přičemž ve společnosti zastává funkci generálního ředitele, finančního ředitele, účetního, pokladníka i sekretářky.

Dostat se k účetním výkazům firmy je však obtížné. Akcie Cynk Technologies jsou totiž obchodovány na neregulovaném trhu, kde společnosti nemusí dodržovat tak přísná pravidla ve vykazování svého hospodaření jako na regulovaných burzách.

Vývoj akcií Cynk Technology od poloviny červnaAkcie CYNK Technologies za poslední tři týdny.Akcie CYNK Technologies za poslední tři týdny. | Google FinanceGoogle Finance

Produktem, kterým se Cynk Technology prezentuje, má být sociální síť Introbiz.com. Web na bázi Facebooku však nefunguje, ani není jasné, zda má nějaké uživatele.

Burzovní experti nad neznámou firmou kroutí hlavami. Jde snad o nějaký druh žertu? Nebo jsme svědky technologické bubliny? Dokud nebude jasné, co se vlastně za Cynk Technology skrývá, nezahrnujte akcie této firmy do svého portfolia, vyzývají k opatrnosti analytici.