Akcie těžařské firmy NWR propadly o 24 procent, S&P jí navíc snížila rating

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu Zdroj: Mlada fronta E15

Cenné papíry těžařské společnosti New World Resources (NWR) se na pražské burze propadly o 24 procent. Akcie firmy už ve čtvrtek ztratily téměř čtvrtinu hodnoty a v pátek kolem 9:30 padaly o dalších téměř 39 procent na 1,80 koruny za akcii. Poté se situace mírně uklidnila a nakonec jsou na hodnotě 2,20 za akcii. Akcie NWR reagovaly na středeční informace ohledně navrhovaného plánu restrukturalizace společnosti.

Agentura Standard & Poors zároveň v pátek večer zhoršila rating NWR do kategorie SD (selecive default). Učinila tak poté, co NWR minulý měsíc zmeškala splátku úroků u svých nezajištěných dluhopisů. Na uhrazení platby má NWR ještě dodatečnou třicetidenní lhůtu. Firma nyní pracuje na restrukturalizaci svého kapitálu a dluhu. Její plán zahrnuje snížení hodnoty dluhopisů a výrazné rozmělnění podílů akcionářů. K tomu však musí ještě získat souhlas zúčastněných stran, napsala agentura Reuters.

„Vývoj kurzu vlastních akcií nám nepřísluší komentovat. I nadále platí, že věříme v dosažení konsensu, který bude pro NWR znamenat podstatné oddlužení a zároveň až pět miliard korun nového kapitálu od akcionářů i některých věřitelů,“ řekl dnes ČTK ředitel vnějších vztahů NWR Petr Jonák. NWR chce získat 118 milionů eur (3,2 miliardy korun) prostřednictvím vydání více než 5,03 miliardy nových akcií. Upisovací kurz na jednu akcii je asi 0,65 koruny.

Vývoj akcií NWR za posledních pět letVývoj akcií NWR za posledních pět letVývoj akcií NWR za posledních pět let | E15Zdroj: E15.cz

„Vzhledem k předpokládané emisi více než pěti miliard nových akcií se samozřejmě stávající hodnota společnosti na akcii blíží nule - podle nás odpovídá přibližně 0,25 Kč na akcii, což je i naše nová cílová cena. Všichni stávající akcionáři, kteří již nehodlají do společnosti investovat nový kapitál, by tak podle nás měli akcie prodávat, což ostatně doporučujeme již řadu měsíců,“ uvedl analytik firmy Patria Direct Tomáš Sýkora.

Podle odborníků se informace o emisi dala vyčíst z dokumentů zveřejněných firmou už 2. července. Investoři ale zareagovali až na emisní prospekt zveřejněný tuto středu. „Současná výrazná negativní tržní reakce je tak poměrně překvapivá, jelikož o výrazném navýšení kapitálu se již delší dobu vědělo,“ uvedl analytik BH Securities Jiří Zendulka. S ním souhlasí i analytik Komerční banky Josef Němý, jenž očekává pokračování poklesu akcií NWR i v následujících dnech. „Investoři si až teď uvědomili, jak devastující účinek bude mít emise nových akcií na cenu těch současných,“ dodal.

Hlasování o kapitálové restrukturalizaci až 29. srpna

Věřitelé budou o kapitálové restrukturalizaci NWR hlasovat 29. srpna v Londýně. Firmě to umožnil londýnský soud. „Podle posledních zpráv na toto téma od společnosti se domníváme, že restrukturalizační plán nakonec podporu najde. Riziko jeho neschválení, a tedy nuceného prodeje aktiv NWR, však zatím stále trvá,“ dodal Sýkora.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR. Tu podle informací Mladé fronty Dnes tento měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44.000 bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Jaroslav Bukovský: Omyly a paradoxy