Akcie v EU zpevnily, širší index je na maximu za 15 let

Makléř na burze

Makléř na burze Zdroj: ctk

Západoevropské akcie zpevnily a jejich širší index dosáhl nejvyšší hodnoty za posledních 15 let. Trh táhla vzhůru milánská burza, kde se dařilo zejména akciím firem Enel a Pirelli. Na nové maximum vystoupila akciová burza v Londýně, naopak akcie na burze ve Frankfurtu oslabily.

Index FTSEurofirst 300 zakončil obchodování na hodnotě 1597,56 bodu s přírůstkem 0,46 procenta. Širší index evropských akcií STOXX Europe 600 se během dne vyhoupl až na 402,09 bodu, což byla nejvyšší hodnota od září 2000. Posléze mírně oslabil a obchodování uzavřel na 400,83 bodu. To je nárůst o 0,55 procenta.

Akcie italské energetické společnosti Enel stouply o téměř dvě procenta. Firma dnes oznámila, že v příštích pěti letech hodlá zvyšovat zisk a dividendu. Plánuje se přitom zaměřit na rozvíjející se trhy, například na Latinskou Ameriku nebo Afriku, a na výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Akcie stouply i přesto, že Enel za loňský rok vykázal prudký pokles zisku.

Akcie výrobce pneumatik Pirelli krátce vystoupily na nejvyšší hodnotu za 25 let a v závěru zpevnily o 3,3 procenta. Stalo se tak po zprávách, že představenstvo by se mohlo rozšířit o asijského investora, který by pak spolu s některými současnými investory zahájil odkup podílů od stávajících vlastníků a akcie Pirelli by poté byly staženy z burzy.

Evropské trhy podpořily i masivní nákupy dluhopisů, které provádí Evropská centrální banka (ECB). Program kvantitativního uvolňování oslabil výnosy z dluhopisů a srazil kurz eura, což posílilo očekávání, že slabší euro by mohlo podpořit evropskou ekonomiku a firemní zisky.

Britský index FTSE 100 se během dne vyšplhal až na nový průběžný rekord 6982,79 bodu v reakci na to, že britská centrální banka zmírnila naděje na brzké zvýšení úrokových sazeb. V závěru obchodování ale index část zisků odepsal a končil na 6962,32 bodu s přírůstkem 0,25 procenta.

Přední německý akciový index DAX ale klesl o 0,20 procenta na 11899,40 bodu. K poklesu přispěly akcie firem Siemens a K&S, které srazily obavy z dopadu levnějších komodit na jejich zisky.