Akcie v eurozóně klesly kvůli Řecku o více než dvě procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Akcie v eurozóně dnes oslabily poté, co Řekové v nedělním referendu odmítli podmínky mezinárodních věřitelů pro poskytnutí finanční pomoci. Index Euro STOXX 50, který sleduje přední akcie v eurozóně, se snížil o 2,2 procenta a uzavřel na 3365,2 bodu. Podle agentury AP však byly ztráty na evropském akciovém trhu v reakci na výsledek referenda mírnější, než mnozí očekávali.

Investoři předpokládají, že Evropská centrální banka (ECB) má dostatečné kapacity na to, aby zabránila šíření řecké dluhové krize a chaosu na finančním trhu. „Trh vkládá velkou důvěru do skutečnosti, že ECB má nyní mnohem více obranných mechanismů než v letech 2011 a 2012,“ uvedl analytik Andrew Milligan ze společnosti Standard Life Investments.

Náladu na trhu podpořil rovněž Mezinárodní měnový fond (MMF), když oznámil, že vývoj situace v Řecku pozorně sleduje a je připraven poskytnout této silně zadlužené zemi pomoc, pokud o to bude požádán.

Na dnešním poklesu na evropských burzách se výrazně podílely akcie bankovních společností. Za celý minulý týden index Euro STOXX 50 kvůli řecké dluhové krizi oslabil o zhruba pět procent. To představovalo jeho nejprudší týdenní propad od začátku letošního roku.

ECB po skončení dnešního obchodování na evropských burzách oznámila, že se rozhodla ponechat objem nouzového financování řeckých bank beze změny na zhruba 89 miliardách eur (2,4 bilionu Kč). Řecké banky jsou nyní na financování z nouzového programu ELA závislé a neochota ECB zvýšit objem programu před týdnem přiměla Atény k jejich uzavření.