Akcie západoevropských bank klesly nejníže za dva roky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Patrick Sinkel

Evropské akcie dopoledne kvůli obavám ze zpomalení globálního ekonomického růstu navázaly na čtvrteční propad. Bankovní index Stoxx Europe 600 se propadl nejníže za dva roky. Evropský index FTSEurofirst 300 přes den oslabil o 3,8 procenta na 890 bodů. Poté ale mírně posílil a uzavřel na 911 bodech.

Banky tlačí dolů strach, že ekonomika by se mohla znovu propadnout do recese, a obavy o finanční zdraví některých regionálních bank v Evropě. Bankovní index STOXX Europe 600 se propadl až na 223,13 bodu, nejníže od dubna 2009. Od počátku letošního roku index oslabil o 31 procent.

Pokles cen ropy stáhl dolů ropné společnosti. Akcie BP oslabily o 2,9 procenta a Totalu o 2,7 procenta. Cena zlata sice stoupla na nové rekordy, ceny další kovů se však snížily a klesly i těžařské firmy.

Díky nabídce na převzetí od Hewlett-Packard posílily akcie britské softwarové firmy Autonomy o 75 procent. Rostly i další technologické firmy, jako ARM Holdings a Software.

Vývoj německého indexu DAX za poslední dva roky

DAXDAX|E15

Z jednotlivých evropských trhů britský index FTSE 100 klesl o procento, německý DAX o 2,2 procenta, francouzský CAC40 o 1,9 procenta a španělský IBEX o 2,1 procenta. Dopoledne byly ale indexy ještě hlouběji. Německý DAX se propadl na nejnižší hodnotu od listopadu 2009 a britský FTSE 100 pod psychologicky důležitou úroveň 5000 bodů.

Údajů, které posílily obavy z nepříznivého vývoje ekonomiky a vrátily na burzy paniku, je z poslední doby několik. Průmyslová aktivita v americké Filadelfii prudce propadla, což je doklad dalšího oslabení i v dalších státech. Opět se pak rozšířily řady nezaměstnaných Američanů. Trhy zaměstnávají také spekulace o tom, že evropské banky nemají dostatek kapitálu. A stále není jasné, jak se Evropa vyrovná s dluhovou krizí.

Oslabené skončily i japonské akcie

Japonské akcie dnes klesly už třetí seanci za sebou. Důvodem byly obavy z recese ve Spojených státech po nejnovější statistice, ale i silné zemětřesení na severovýchodě Japonska. Index Nikkei klesl o 2,5 procenta na 8719,24 bodu.

Obavy z recese stáhly dolů hlavně automobilky, jako Toyota Motor a Honda Motor. Slabší byly i ropné firmy, protože cena ropy klesla. Nedařilo se ani výrobcům čipového vybavení Nikon, Tokyo Electron a Advantest kvůli obavám o poptávku ze Severní Ameriky.

PX znovu oslabil pod 1000 bodů

Pražská burza dnes dál oslabila, hlavní index PX přišel o téměř dvě procenta a ocitl se pod hranicí 1000 bodů na 988,4 bodu. Oslabovaly všechny tituly s výjimkou Fortuny, z velkých emisí si opět nejhůře vedla Erste Bank.

Ta oslabila o téměř čtyři procenta na 581 korun, nedařilo se ale ani Komerční bance, která přišla o 1,5 procenta na 3082 korun. Pod prodejním tlakem byla také těžební NWR, která přišla rovněž o zhruba 1,5 procenta na 158,50 korun. NWR má příští týden zveřejnit výsledky a investoři podle makléře Patria Direct Petra Žabži spíše nevěří, že výsledky splní očekávání a akcií se s předstihem zbavují.

Oslabil i nejobchodovanější ČEZ, ztratil necelé procento na 763 korun. Podel Josefa Němého z Komerční banky mu uškodila zpráva, že dostane od ministerstva životního prostředí méně emisních povolenek, než investoři čekali.