Akcie zažily úspěšný měsíc

burza

burza Zdroj: profimedia

Nejlepší měsíc pro akcie od začátku roku 2009 poslal jejich výkonnost letos poprvé před dluhopisy, komodity a dolar. Podle dat kompilovaných agenturou Bloomberg stoupla hodnota světových akcií o 4,5 bilionu dolaru, když světový akciový index MSCI All-Country World Index posílil o 11 procent díky nadějím investorů, že se světové hospodářství vyhne další recesi. Americký index S&P 500 si v říjnu připsal 10,7 procenta a má tak za sebou nejvýkonnější měsíc od roku 1991.

Těsně za akciemi se v říjnu umístily komodity, když komoditní index Standard & Poor’s GSCI Total Return posílil o 9,6 procenta. Dluhopisy v průměru ztratily půl procenta a dolarový index spadl o 2,6 procenta, nejvíce za půl roku.

Akciové trhy tak v říjnu přerušily série pěti ztrátových měsíců v řadě, což bylo nejvíce od začátku finanční krize v roce 2008. Pozitivně investoři přijali v říjnu zprávy o růstu americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí, který byl nejvyšší od začátku letošního roku, protože americké domácnosti zvýšily svou spotřebu a firmy také nakoupily více vybavení.

Zpočátku investoři kvitovali i akci evropských státníků, kteří minulý týden odsouhlasili škrtnutí 50 procent hodnoty řeckých dluhopisů a navýšení záchranného deštníku pro země eura. Počáteční euforii však záhy vystřídalo vystřízlivění.

Eurozóna nyní musí čelit rostoucím výnosům italských a španělských vládních dluhopisů, které se ve srovnání s německými dostaly na rekordní úrovně od vzniku evropské měnové unie. Akcie a komodity tak v posledních dvou říjnových obchodních dnech odepsaly nemalou část zisků. Kdyby se tak nestalo, aspiroval by letošní říjen na nejúspěšnější akciový měsíc od padesátých let minulého století.