Akcionáři bazarů AAA Auto dostanou v rámci odkupu 93 korun za akcii

Budova autobazaru AAA Auto v Praze.

Budova autobazaru AAA Auto v Praze. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Minoritní akcionáři AAA Auto dostanou v rámci zákonného odkupu 3,398 eur, tedy asi 93,1 korun, na akcii. Rozhodl o tom nizozemský soud s tím, že musí své akcie převést na většinového vlastníka Davena International, který ve skupině ovládá přes 97 procent, do konce příštího týdne.

Za Davenou stojí investiční fond Abris se sídlem v Polsku. Ten loni za 95 procent akcií AAA zaplatil zakladateli Anthonymu Dennymu přes šest miliard korun. Z toho vychází i stanovená cena nynějšího zákonného odkupu. Když AAA odcházelo v roce 2013 z burzy, nabízelo odkup akcií po 23 korunách, což je o 32 korun méně, než byla upisovací cena při IPO.

Akcionáři mají možnost převést své akcie dobrovolně prostřednictvím své banky, makléře nebo finančního zprostředkovatele do 5. června. Po tomto datu budou jejich akcie převedeny automaticky proti platbě agregované ceny odkupu a vzniklého úroku na zvláštní účet u nizozemského ministerstva financí. Další podrobnosti jsou uvedeny na webu.

Roste prodej v regionu střední Evropy

V současné době nabízí AAA Auto v Česku, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku ve 36 pobočkách více než 12 tisíc ojetých aut. V poslední době skupina otevřela pobočky v polském Piasecznu a v Trnavě na Slovensku. Během roku chce zvýšit počet autobazarů na 40.

V roce 2014 skupina AAA v regionu střední Evropy zvýšila prodej o 12 procent na 64 tisíc vozidel. V tomto roce skupina očekává překonání hranice 70 tisíc prodaných aut. Tento záměr podpoří i dalším rozšiřováním kapacity svých existujících poboček, díky němuž společnost zvýší svou nabídku vozů jen v České republice o 1100 aut.