Akciové trhy klesají. Kvůli situaci na Ukrajině i na Blízkém východě

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: CTK/AP

Akciové trhy dnes pokračují v poklesu kvůli rostoucím obavám, že konflikty na Ukrajině a Blízkém východě poškodí světovou ekonomiku. Index německých akcií DAX se poprvé za téměř pět měsíců dostal pod psychologicky důležitou hranici 9000 bodů.

Panevropský index FTSEurofirst 300 klesl o 1,3 procenta na 1297,83 bodu. To představuje jeho nejnižší úroveň za čtyři a půl měsíce. Od poloviny června tak index přišel o zhruba sedm procent, napsala agentura Reuters.

Padá i Asie

Akciový index MSCI pro Asii a Tichomoří bez zahrnutí Japonska dnes klesl o 0,9 procenta. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se propadl o tři procenta, takže se dostal na nejnižší úroveň za dva měsíce. Hlavní indexy amerických akcií ve čtvrtek oslabily zhruba o půl procenta.

Ropa kvůli Iráku stoupá
Cena severomořské ropy Brent dnes naopak stoupla o více než dolar za barel kvůli obavám ohledně dodávek z Iráku. Americký prezident Barack Obama dnes oznámil, že povolil cílené letecké údery v Iráku v případě dalšího postupu islamistů.

Aerolinky poslaly evropské akciové trhy dolů

Rusko ve čtvrtek masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z Evropské unie, Spojených států a několika dalších zemí. Rozhodlo se rovněž zakázat tranzitní lety ukrajinských aerolinek přes své území a zákaz zvažuje i pro tranzitní lety aerolinek z EU a USA do Asie a Tichomoří.

Aerolinky se proto výrazně podílejí na poklesu evropských akciových trhů. Cena akcií německé letecké společnosti Lufhansa klesla o více než tři procenta, propad u akcií francouzského konkurenta Air France dokonce překročil pět procent.

Investoři jdou po amerických a německých dluhopisech a zlatu

Investoři kvůli rostoucímu napětí přesunují peníze do bezpečných aktiv, jako jsou americké a německé státní dluhopisy nebo zlato. Výnosy u amerických dluhopisů se tak dostaly na nejnižší úrovně za více než rok a u německých dluhopisů klesly na rekordní minima.

Cena zlata se dnes vyšplhala na 1318,80 dolaru za troyskou unci, tedy na nejvyšší úroveň od 18. července. “(Na trzích) panuje averze vůči riziku,“ uvedl analytik Kit Juckes ze společnosti Société Générale. „K napětí na Ukrajině a v Pásmu Gazy se přidaly vyhlídky na letecké údery v Iráku,“ dodal.

Rubl se dnes vůči dolaru propadl na nejnižší úroveň za čtyři a půl měsíce. V poklesu pokračovaly rovněž ruské akcie, jejich dolarový index RTS se snížil o 0,7 procenta.