Americké akcie prudce klesly, širší index S&P 500 je nejníže od září

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Akciové trhy ve Spojených státech neudržely počáteční mírný růst, v závěru obchodování prudce klesly a jejich širší index S&P 500 poprvé od září uzavřel den pod 1900 bodů. Dolů opět zamířily akcie energetických firem, přestože americká ropa nepatrně zdražila. Investoři se obávají následků nízkých cen ropy na energetické společnosti. Americký dolar v proměnlivém obchodování stoupl k euru.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes odepsal 2,21 procenta na 16 151,62 bodu. Širší index S&P 500 ztratil 2,5 procenta na 1890,3 bodu, což je jeho nejnižší závěrečná hodnota od konce září. Index technologického trhu Nasdaq Composite se propadl o 3,41 procenta na 4526,07 bodu.

Cena americké lehké ropy WTI sice po úterním propadu pod 30 dolarů za barel dnes mírně stoupla, pod tuto hranici se ale dnes přechodně dostala severomořská ropa Brent. Obchodníci se podle agentury AP stále více obávají, že propad cen k 30 dolarům za barel bude mít za následek další propouštění nebo dokonce bankroty ropných a dalších energetických firem.

Vývoj indexu Dow Jones

„Stále čekáme, jak dopadnou (firemní) výsledky, a zda se ceny ropy budou pohybovat nadále dolů, nebo se stabilizují,“ uvedl podle agentury AP správce portfolia ve společnosti QMA Ed Keon. V USA se v této době rozjíždí sezóna zveřejňování kvartálních výsledků firem. Takto velký propad, známý jako „korekce“, nastal podle agentury AP na trhu naposledy v loni v srpnu.

Americké akcie dnes přitom nejprve zamířily vzhůru díky překvapivě příznivým údajům o vývoji zahraničního obchodu Číny, které vedly k poklesu obav z prudkého zpomalení růstu druhé největší ekonomiky světa i k oživení cen ropy.

Vývoj indexu S&P 500

Americký dolar dnes zpočátku posiloval vůči euru, později však o své zisky přišel, a to mimo jiné kvůli poklesu na akciových trzích ve Spojených státech. Americká měna v proměnlivém obchodování ke koši šesti předních zahraničních měn stoupla o 0,05 procenta. Euro před koncem newyorského obchodování přidávalo k dolaru zhruba 0,2 procenta.